Lav mora da dokaže da je kralj džungle

"Lav, kralj džungle, konstantno mora taj status da dokazuje i opravdava. Kada je umoran i lenj dok leži na vrelom suncu, postaje ranjiv. Njegovi mladunci počinju da ga grizu za rep, on se ne pomera, lavica ga nervira, on je još uvek nepomičan. Ostale životinje počinju to da primećuju. Šakali uzimaju hranu na njegovoj teritoriji, hijene mu se smeju u lice, lešinari obleću iznad njega. Lav još uvek ne preduzima ništa, a oni su mu sve bliže i sve su smeliji. Sve do jednog dana, dok lav ne ustane, ne potrči kao vetar, ne pojede sve pred sobom, jer svaki put sa vremena na vreme, lav mora da pokaže ko je, mora da pokaže da je kralj džungle", citat je čuvenog glumca Kristofera Volkena sa kojim se može uporediti situacija selekcije Srbije.

Izabranici Aleksandra Đorđevića iako svetski, evropski i olimpijski vicešampioni, moraju da svoj status i reputaciju održavaju i u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo. Bribližno slično "luda" situacija jeste ta da evropski šampioni Slovenci se nalaze sa skorom od 2:5 i imaju znatno male šanse da se plasiraju, dok su trenutno "ispod crte" u kvalifikacijama za SP i selekcije Hrvatske, Crne Gore i Rusije.

Mnogo stvari nije na strani reprezentacije Srbije: ključni igrači koji su činili lice selekcije su odsutni, dosta njih se još uvek oporavlja i traži formu nakon teških povreda, sastav nije dugo zajedno, uigranost i manjak prijateljskih susreta takođe odmaže, a sve navedeno iskoristili su do sada Grčka i u dva navrata Nemačka kako bi nas porazile u Grupi.

Tim porazima, selekcija Srbije izgubila je mentalnu prednost koja činila da te iste selekcije Nemačke i Grčke imaju barijeru u samom razmišljanju da mogu da dođu do pobede protiv naše reprezentacije.

Selektor Đorđević prepoznao je greške igrača nakon poraza od Grčke, govorio je o padu koncentracije, ali i nerazumnog gubljenja identiteta, pretežno u protoku lopte u napadu i manjka fizičke igre u odbrani, što je zaista i bio slučaj.

Ipak ovo nije prvi put da se Đorđević susreće sa izmenjenim timom, lošim ritmom i fizičkom i mentalnom stanju pojedinih igrača.

Mišljenje je da je formula za izlazak iz nazovimo je krize ista kao i u prethodnim sličnim sitacijama, a to je da nekada glavna tema i problem nisu koja imena nose dres reprezentacije, već da se svi moraju pridržavati unapred određene sheme, plana i zamisli i delovati kao tim.

Nešto što je bio ključ velikih uspeha koja je ova reprezentacija ostvarila u proteklih nekoliko godina.

Srbiju do kraja kvalifikacija očekuje još pet utakmica, a zbog stanja na tabeli u kojoj Nemačka i Grčka imaju skor od sedam pobeda iz isto toliko utakmica, najbitniji će biti okršaji sa Izraelom i Estonijom, sa kojima će se "orlovi" sastati po dva puta i koji im mogu obezbediti treće mesto, koje vodi na Svetsko prvenstvo u Kinu naredne godine. 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike