Košarkaški, sportski svet i poštovaoci opraštaju se od Dude Ivkovića

Od jednog od najuspešnijih evropskih trenera svih vremena objavama saučešća i nekrolozima oprostili su se brojni domaći i inostrani klubovi sa kojima je uspešno sarađivao tokom bogate karijere.

"Sa životne pozornice, sišao je legendarni Dušan Duda Ivković. Rano jutros, prestalo je da kuca srce velikog košarkaškog oca, čuvenog „Krstaša", čoveka čije košarkaško nasleđe nije moguće opisati rečima", navodi se u oproštaju FK Partizan.

"Član FIBA Kuće slavnih, Legenda Evrolige, šampion Evrope, šampion ULEB kupa, šampion Saporta kupa, pobednik međunarodnog Kupa „Radivoj Korać", šampion Jugoslavije, šampion Grčke, šampion Rusije, osvajač nacionalnih kupova Turske, Rusije, Jugoslavije i Grčke. Selektor reprezentacija SFR Jugoslavije i Srbije sa kojima je osvajao Svetsko i Evropsko zlato, Olimpijsko srebro, Evropsko srebro…Iznad svega, Duda Ivković je čovek koji je trasirao košarkaški put mnogih igrača i trenera ka najvećim dometima u istoriji ovog sporta", navodi se u oproštaju crno-belih.

Od svog najvažnijeg trenera u istoriji kluba, oprostio se i grčki Olimpijakos.

"Najveći trener Olimpijakosa i jedan od najboljih u Evropi, veliki Dušan Ivković više nije sa nama. Legendarni Duda je otišao na dugo putovanje. Učitelju, hvala vam na onome što ste nam ponudili. Uvek ćemo te se sećati", naveo je Olimpijakos na svom sajtu.
Udurženje košarkaških trenera Srbije (UKTS) oprostilo se od svog člana legendarnog Dušana Dude Ivkovića.

"Sa velikom tugom vas obaveštavamo da nas je danas napustio naš počasni Predsednik Udruženja košarkaških trenera Srbije i jedan od osnivača Udruženja, legendarni trener Dušan Duda Ivković. U ime celog kolektiva Udruženja, izjavljujemo iskreno saučcešće porodici Ivković. Ovaj gubitak će ostaviti dubok trag na košarkašku i širu javnost. Legendarni treneru počivaj u miru", navodi se u saopštenju UKTS.

Od legendarnog trenera oprostili su se i brojno igrači sa kojima je sarađivao.
"Hvala vam na svemu treneru, počivajte u miru", napisao je jedan od najboljih evropskih košarkaša Nikola Mirotić.

Od Dude Ivkovića, oprostio se i bivši reprezentativac Vladimir Štimac.

"Čovek koji mi je pokazao šta znači reprezentacija, disciplina i posvećenost. Dao mi je šansu da obučem taj sveti dres. Nemam reči koje mogu ovog coveka da opisu. Hvala na svemu i neka vam je vecna slava!", napisao je Štimac na društvenim mrežama.

Od jednog od najboljih svetskih trenera oprostili su se i Košarkaški savez Srbije, košarkaški klubovi Bajern, Panatinaikos, Crvena zvezda, fudbalski klubovi Partizan i Vojvodina i mnogi drugi…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić među prvima je uputio telegram saučešća u kome se ističe:

„Izuzetno me je pogodila vest o smrti Dušana Dude Ivkovića, jednog od naših i evropskih najvećih trenera, čoveka koji je svojim umećem i ljubavlju prema košarci obeležio celu epohu ovog sporta.

Njegova energija i vrhunsko poznavanje košarke, doneli su nam nebrojena odličja u arenama širom sveta, ali i divljenje i poštovanje košarkaških stručnjaka i profesionalaca.

I kada nam je bilo najteže, pobede njegovih momaka donosile su neizmernu radost našem narodu, koji se ponosno slivao u prestonicu da pozdravi Dudu i njegove šampione.

Hvala mu za sva zlata, za sva pobednička postolja, za sva slavlja i radost, za to što je proslavio srpsku košarku i dao srce za ovaj predivni sport i svoju zemlju.

Hvala mu što je pokrenuo izgradnju novog sportskog hrama za njegov Radnički, a naša je obaveza da taj njegov životni projekat uspešno završimo.

Srbija tuguje, generacije ga pamte. Neka počiva u miru", navodi se u telegramu saučešća predsednika Vučića, saopštila je pres služba predsednika.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар