Košarkašice Crvene zvezde osvojile šestu uzastopnu titulu, 34. u istoriji

Utakmica je počela uz dosta primetnu nervozu na obe strane, a domaćin je posle trojke Katanić u 5. minutu poveo 11:6, a onda je za tri pogodila i odlična Naumčev, pa Boojović dva penala za 16:8. Rano je Kraljevo ušlo u bonus, što je Zvezda kažnjavala, da bi Hol trojkom donela prvu dvocifrenu prednost, a na kraju prve deonice bilo je 28:15.

Držala je Zvezda desetak poena prednosti i kontrolisala Gobeljić, a Bojović u 15. minutu donela 33:21, ali je Edvards brzo smanjila na 27:33 posle serije 6:0. Odgovorila je trojkom Nedeljkov, a u finišu četrvtine Hol je trojkom podigla na 45:31, ali je Rajić pogodila iz daljine uz zvuk sirene i smanjila na 34:45.

Otvorilo je Kraljevo treću deonicu serijom 11:2 i prišlo na samo „minus 2“ – 45:47. Povredila je Brajković pa su crveno-bele spuštale loptu na Bojović, ali nisu pogađale, a Tešić je izednačila u 25. minutu – 49:49. Utakmica je bila potpuno otvorena, da bi Gobeljić donela prvu prednost gošđama u 28. minutu 54:52. Propuštale su crveno-bele svoje šanse u napadu, na poslednji odmor se otišlo pri rezultatu 56:56.

Bolje je Zvezda počela četvrtu četvrtinu mini serijom 6:0 zahvaljujući Nedeljkov (62:56), a Kraljevo je pet minuta bilo bez poena. Pogodila je Bojović za velikih 64:56 na četiri minuta pre kraja, da bi Gobeljić poentirala – 58:64. Propustila je Čolić priliku da trojkom reši meč, na drugoj strani Rajić pogodila trojku na dva minuta pre kraja – 61:64. Nije Zvezda pogodila, Naumčev je iznudila faul u napadu od Gobeljić, a Rajić je napravila korake 50 sekundi pre kraja. Faulirana je Katanić, ubacila jedan penal 29 sekundi pre kraja – 65:61. Izli je uputila nerezonski šut iz daljine, pa je faulirana Jakovina, koja je sa linije penala podigla na 67:61 na 12 sekundi pre poslednje sirene. Promašila je trojku Edvards i počelo je veliko slavlje košarkašica Crvene zvezde!

Zvezdu je predvodila Milica Bojović sa 15 poena, Aleksandra Katanić ubacila je 11, dok su Nevena Naumčev i Čelsi Hol postigle po devet poena. U ekipi Kraljeva Dragana Gobeljić postigla je 16 poena.

Tina Jakovina MVP finalne serije

Najbolji strelac finalne serije je Dragana Gobeljić iz Kraljeva, koja je postigla ukupno 116 poena na pet utakmica. Plaketu joj je dodelila reprezentativka Srbije Maša Janković.

Najbolja igračica finalne serije je Tina Jakovina, članica šampionske ekipe, koja je ostvarila  ukupno 72 indeksna poena. Nagradu je dodelila reprezentativka Srbije Maša Janković.

Srebrne medalje ekipi Kraljeva dodelio je generalni sekretar KSS Zlatko Bolić.

Zlatne medalje pobedniku plej-ofa i prvaku Srbije za 2022/2023 ekipi Crvene zvezde dodelio je generalni sekretar KSS Zlatko Bolić.

Pehar u trajno vlasništvo prvaku Prve ženske lige Srbije ekipi Crvene zvezde uručio je predsednik KSS Predrag Danilović, baš kao i veliki prelazni pehar.

(RTS)