Kanada „polomila“ Dončića, da li je Bruks prepao sudije

„Orlovi“ putuju u Pariz, tačnije u Lil, gde se igra prvi deo olimpijskog košarkaškog turnira, najvažnija je sporedna vest posle pobede Kanade nad Slovenijom u šahovskoj partiji u kojoj je Žordi Fernandez bio uspešniji od Aleksandra Sekulića.

Plan igre Kanade bio je jednostavan, presing i kontakt sa Dončićem na celom terenu, preuzimanje na „pik end rolu“ i teranje na opterećenu stranu gde ga je čekao Ar-Džej Baret. Slovenija je, takav ritam, izdržala dvadeset minuta, ali je napad počeo da „puca“ sredinom treće deonice, mahom zbog očiglednog umora Dončića.

Suštinski, Kanada je odigrala na sličan način kao Francuska na olimpijskom turniru u Tokiju, kada su se puleni Vensana Kolea na traci smenjivali pokušavajući da umore glavnu zvezdu Slovenije. Za razliku od Francuske, koja je od poraza spasila „banana“ Nika Batuma nad Prepeličem, Kanada je utakmicu privela kraju mnogo ranije.

Na gigantski pritisak na Dončića, Sekulić je rizikovao i pokušao da, ostavljajući ga po strani, odigra nekoliko napada da najveća zvezda ne pipne loptu, ali su se te četiri akcije očajno završile i direktno uticale na seriju Kanade od 12:0.

Po 50 poena na poluvremenu, obećavalo je dramatičnu završnicu, ali je takav razvoj situacije izostao jer Slovenija, jednostavno, nije uspela da izdrži žestok ritam koji je nametnuo protivnik.

Na trenutke, Kanada je igrala i sa potpuno niskom postavom u kojoj su igrali Ar-Džej Beret, Bruks, Dort, Aleksander-Voker i Gildžes-Aleksander, ali Fernandezov „smol bol“ eksperiment nije doneo nikakav rezultat, pa se u igru brzo vratio Keli Olinik.

Slovenija se ponadala pobedi kada je, zbog prigovora, isključen Dilon Bruks, ali je Kanada i bez njega bila čvršći tim. Bruks je od početka utakmice pprigovarao zbog svake sudijske odluke, a Slovenci smatraju i da je uspeo da ih uplaši.

„Jedan od momaka mi je rekao da su mu sudije priznale da neće svirati faulove Bruksu jer ih neprestano napada“, rekao je Dončić posle utakmice.

Što se tiče Bruksa, Dončić je rekao da igrača Hjustona mnogi ne vole zbog stvari koje radi. „Ali ja ga poštujem zbog stvari koje radi, jer ih radi jako dobro“, rekao je slovenački košarkaš.

Kraj slovenačkih nada označile su sudije, kada su isključile Luku Dončića. Dončić je primio loptu na niskom postu i iz kontakta šutirao preko Dorta. Sudija je smatrao da je lider Slovenije sam inicirao kontakt i samo odmahnuo rukom pre nego što mu je Dončić nešto dobacio.

„Teško je igrati i kontrolisati emocije kada vas tuku celu utakmicu. Znam da to nije sjajno, ne izgleda lepo, ali je veoma teško i frustrirajuće. On je veliki igrač i teško ga je čuvati na regularan način“, rekao je posle meča selektor Slovenije, Aleksandar Sekulić.

Dončić je, posle isključenja, gestukulirao ka zvaničnicima Fibe, a posle utakmice samo je besno prošao pored novinara.

Nešto kasnije, objasnio je da su i njega i čitavu slovenačku ekipu sudije činile nervoznim.

„Dali smo sve od sebe, ali sudije jednostavno nisu bile fer… Čestitam Kanadi na izuzetno dobroj i čvrstoj partiji“, rekao je Dončić.

Isključenje glavne zvezde dodalo je dozu adrenalina ekipi Slovenije, pa je Gregor Hrovat ubacio pet poena za redom i smanjio na minus 11 pre nego što je napravio petu ličnu grešku, čime je meč i definitivno rezultatski odlučen.

Dončić je ubacio 28, Klemen Prepelič 22 poena za Sloveniju. Šaj Gildžes-Aleksander 31, Džej-Ar Beret 24 za Kanadu.

Pobedom Kanade, Srbija je obezbedila mesto na olimpijskom trurniru, čiji će se prvi deo održati na stadionu „Pjer Moroa“ u Lilu, pre nego što se takmičenje ne preseli u pariski Bersi.

Srbija i Kanada u petak igraju za finale svetskog prvenstva. Drugog finalistu odlučiće duel između Nemačke i Sjedinjenih Država.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike