Jokić preko Dončića počinje napad na NBA „duplu krunu“

Izostanak takmičarskog motiva na startu preduge sezone primorao je glavešine najjače košarkaške lige na svetu da osmisle još jedan format zarad dodatnog motivisanja ekipa i rasta gledanosti u jeku većini Amerikanaca omiljene NFL sezone. Ima li šta interesantnije od kup takmičenja? Jedan meč znači sve. Nema popravnog. Autsajderi imaju priliku da se proslave, favoriti da osete pad i pregrupišu redove.

Uvodna grupna faza

Sistem podseća na nama poznata reprezentativna takmičenja u timskim sportovima.U svakoj konferenciji su određene tri grupe po pet timova. U nokaut rundu prolaze proplasirani timovi i najbolji drugoplasirani kao „vajld kard“. njihovi međusobni dueli tokom redovne sezone će se računati i u skoru u NBA kupu. Timovi igraju mesubno samo jedanput i svaki sastav će po dva puta biti domaćin i dva puta gost.

Grupna faza će se igrati utorkom i petkom do 28. novembra. Ukoliko dva tima u borbi za prvo ili drugo mesto budu izjednačeni po skoru, dalji kriterijumi za određivanje prvog mesta biće međusobni skor, razlika u prethodnim mečevima NBA Kupa, broj postignutih poena, skor prethodne sezone i tek na kraju, ako se baš sve ovo poklopi, dolazimo do izvlačenja iz „bubnja“.

Nokaut faza i finale u Las Vegasu

Što se tiče naredne faze, kreće se od četvrtfinala. Tim sa najboljim skorom u grupnoj fazi svake konferencije se ukršta sa „vajld kard“ ekipom. Drugi par čine preostali pobednici grupa. Domaćini četvrtfinala u svkaoj konferenciji biće najuspešniji timovi u svakoj konferenciji posle grupne faze. Ta četvrtfinala su na rasporedu 4. i 5. decembra. 

Polufinala 7. decembra i finale 9. decembra su u Las Vegasu. Valja napomenuti da se svi susreti do samog finala računaju i u skoru regularne sezone. Pobeda, odnosno poraz, u finalu i statistike igrača u presudnom susretu za titulu se ne pridodaju.  Svi timovi koji ranije ispadnu u bilo kojoj fazi vraćaju se obavezana u regularnoj sezoni, igrajući u danima van NBA Kup kalendara.

Novčane nagrade i lična priznanja

Glavna nagrada je novac. Svaki igrač i glavni trener dobija po 500.000 dolara, ako dođu do titule. Za prolaz u četvrtfinale stiču 50.000 dolara, a u polufinale 200.000 dolara. Biće imenovan i MVP NBA Kupa, kao i idealna petorka.

Sastavi šest grupa

Denver nagetsi su u grupi Zapad B sa Los Anđeles klipersima, Nju Orleans pelikansima, Dalas maveriksima i Hjuston roketsima,

Grupu Zapad A čine Memfis grizlisi, Los Anđeles lejkersi, Juta džez, Finiks sansi i Portland trejlblejzersi. U Grupi Zapad C su Sakramento kingsi, Golden stejt voriorsi, Minesota timbervulvsi, Oklahoma siti tanderi i San Antonio sparsi.

Na Istoku Grupu A čine Filadelfija seventisiksersi, Klivlend kavalirsi, Atlanta hoksi, Indijana pejsersi i Detroit pistonsi. Zatim, Milvoki baksi, Njujork niksi, Majami hit, Vašington vizardsi i Šarlot hornetsi su u Grupi Istok B, dok su u Istok C Boston seltiksi, Bruklin netsi, Toronto reptorsi, Čikago bulsi i Orlando medžik.

Ono što je dodatno zanimljivo jeste da će parket u svim arenama i dresovi biti posebno dizajnirani za ove susrete.

Jokić odredio svoje favorite

NBA šampion u pohodu na „duplu krunu“ Nikola Jokić je pred početak NBA Kupa odredio timove za koje smatra da će proći grupu i „vajld kard“ ekipe. Neki od njegovih izbora bili su pravo iznenađenje.

(RTS)


Ostavite komentar