Iznenađenje u Botevgradu – Miler-Makintajer srušio šampione sveta

Reprezentacija Bugarske je u Botevgradu priredila veliko iznenađenje i pobedila šampione sveta, pa nakon dva odigrana kola u kvalifikacionoj grupi D i Bugari i Nemci imaju po trijumf i poraz.

Selekcija Nemačke je već krajem prvog perioda stekla 15 poena prednosti (4:19), ali je Bugarska do odlaska na veliki odmor preuzela vođstvo (28:27), a potom bila mirnija i odlučnija u ujednačenom i neizvesnom drugom poluvremenu.

Bugarsku je do pobede predvodio odnedavno naturalizovani reprezentativac te zemlje Kodi Miler-Mekintajer, nekadašnji košarkaš Partizana, a ove sezone odlični plejmejker Baskonije.

Miler-Mekintajer je postigao 23 poena, podelio je četiri asistencije i uhvatio pet lopti. Pomogao mu je Hristo Zahariev sa 15 poena, a dvocifren je bio još samo Georgi Bojanov sa 11.

Najbolji među nemačkim košarkašima bio je Oskar da Silva sa 15 poena i 12 skokova. David Kramer i Jonas Matisek su ubacili po 11, a Delou 10 poena.

Iz svake grupe na Evropsko prvenstvo će se plasirati po tri najbolje selekcije, osim iz onih u kojima igraju domaćini narednog šampionata Starog kontinenta. Pošto su oni već osigurali učešće, u takvim grupama će se preostala tri nacionalna tima boriti za dva mesta na završnom turniru.

Evropsko prvenstvo će biti odigrano od 27. avgusta do 14. septembra naredne godine u Finskoj, Poljskoj, Letoniji i na Kipru.

Rezultati utakmica odigranih u nedelju:

Grupa A:
Slovenija – Izrael 18.00
Ukrajina – Portugalija 20.00

Grupa B:
Turska – Island 76:75
Mađarska – Italija 18.00

Grupa C:
Letonija – Slovačka 64:52
Belgija – Španija 17.30

Grupa D:
Bugarska – Nemačka 67:62
Crna Gora – Švedska 19.00

(RTS)