Gelzenkirhen – od hiljadu vatri do ekološkog uzora

Gelzenkirhen se nalazi u pokrajini Severna Rajna-Vestfalija, a u njemu po podacima Evrostata živi nešto više od 260.000 stanovnika. Grad je trgovačko središte regiona i veliki rudarski centar, po čemu je i najpoznatiji.

Posle slabe razvijenosti i ekonomskih problema dvadesetih godina prošlog veka, u Gelzenkirhenu je za vreme vladavine nacista procvetala ratna i teška industrija, pre svega zbog povoljne lokacije i prirodnih resursa.

Postao je jedan od najvažnijih industrijskih centara regiona poznat po elektranama, visokim pećima i rudnicima uglja zbog kojih je dobio nadimak „grad hiljadu vatri“.

Posle velikog razaranja koje je pretrpeo u Drugom svetskom ratu, kada su uništene gotovo tri četvrtine grada, Gelzenkirhen je prošao kroz period temeljne obnove i modernizacije.

Šezdesete su bile prekretnica za Gelzenkirhen jer se pojavljuje tendencija prelaska sa teške na čistiju industriju. Rudnici su postali rekreativna područja i kulturni lokaliteti, a stare železničke pruge su preuređene u biciklističke staze.

Od početka 21. veka Gelzenkirhen postaje uzor za ostale evropske gradove u domenu ekologije, upotrebe solarne energije i zaštite životne sredine. Vlasti se zalažu za očuvanje prirodnih resursa. U gradu se nalazi i jedan od najpoznatijih i najposećenijih zooloških vrtova u zemlji.

Kao i u većem delu Nemačke, omiljeno piće lokalaca i turista u Gelzenkirhenu je pivo, a ulicama dominiraju mesta na kojima se može pojesti dobar doner ili kobasica sa karijem.

Među navijačima i fudbalskim poklonicima, Gelzenkirhen je najpoznatiji kao dom fudbalera Šalkea 04 koji igra na „Šalke areni“ – jednom od najmodernijih stadiona u Evropi.

Reprezentacija Srbije će svoj prvi meč na Evropskom prvenstvu odigrati upravo u Gelzenkirhenu protiv Engleske.

Raspored utakmica u Gelzenkirhenu:
16. jun: Srbija – Engleska 21.00 (Grupa C)
20. jun: Španija – Italija 21.00 (Grupa B)
26. jun: Gruzija – Portugalija 21.00 (Grupa F)
30. jun: 1C – 3D/3E/3F 18.00 (osmina finala)

(RTS)