Filip Borovićanin, san koji je postaje java – košarkaška lopta i diploma u rukama

Filip je odlučio da u svojim rukama ima loptu, ali i diplomu – On je talentovani košarkaš koji ima dva cilja – da nastavi školovanje i karijeru na prestižnom Arizona univerzitetu.

"Taj koledž nudi dva paralelna puta – edukativni i košarkaški. Edukativni put je za mene jako bitan, to je sjajan obrazovni program, a košarkaški put daje priliku mladim igračima da nastave da treniraju i da se takmiče sa ostalim najboljim mladim igračima iz celog sveta", rekao je Borovićanin.

Košarku trenira od šeste godine. Igračko iskustvo sticao je u Crvenoj zvezdi i Beku – a pažnju na sebe skrenuo je učešćem u Prvoj regionalnoj ligi Srbije u kojoj je bio jedan od najkorisnijih igrača na utakmicama. Američki treneri više puta dolazili su u Beograd sa detaljnim planom za Filipa. Zato ne krije uzbuzđenje, ali ni ambicije pred put.

"Odlazim tamo da dam sve od sebe, mislim da će mi biti najteže da se adaptiram na atletske sposobnosti američkih košarkaša koje su zaista izvanredne. Čast mi je da radim sa takvim trenerima i takvim igračima i da imam priliku da treniram sa najboljim mladim igračima iz celog sveta koji će sutradan konkurisati za najbolje lige sveta."

Svakodnevno putuje na treninge u Kotež, gde brusi formu pred odlazak u Arizonu. Trener ističe da Filipa krasi sjajan osećaj za košarku i kontrolu igre, ali i dobre fizičke predispozicije. Od njega očekuje da u Americi, pre svega, sazri kao ličnost.

"Poznavajući njega i kao ličnost i njegove ostale košarkaške vrline i sposobnosti, te procene gde bi mogli da budu ti krajnji dometi – to mi je negde bilo izazovno i neki signal da je to taj igrač koji je potreban", rekao je trener Nenad Petronić.

Filip skromno ističe da je poziv na koledž – samo jedan stepenik do dečačkog sna.

"Voleo bih da se sutra bavim onim što najviše volim. Mislim da bi bilo preterano i prerano kada bih govorio o mom celom snu – pa bih to radije ostavio za sebe i rekao nekom drugom prilikom", zaklljučio je Borovićanin.

Svake godine En-si-ej-ej univerzitetska košarka podeli stipendije u ukupnoj vrednosti od milijardu dolara. Koledže su pohađali mnogi košarkaški asovi, poput Majkla Džordana i Šekila O’Nila – a Filip se nada da će on biti primer drugim dečacima da krenu istim putem.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike