Embid pomaže Jokiću – „stara boljka“ udaljava MVP-a od odbrane trofeja

Nikola Jokić i Džoel Embid su u MVP konkurenciji još od sezone 2020/21. Tada je glavni argument na strani srpskog centra bila njegova dugotrajnost. Glavni rival Somborca je tada odigrao 51 meč, tako da mu je bilo uzalud preko 28,5 poena i 10,6 skokova. „Džoker“ se skoro nikad ne povređuje, a on je taj koji je slabiji atleta sa epitetom „bucka“.

Kamerunac je dostigao novi vrhunac u ovom trenutku svoje karijere. Baš posle prvog i još uvek jedinog MVP zvanja. Beleži apsurdnih 36 poena, 11,4 poena i 5,8 asistencija po meču. Brojke kao u video-igrici. I pored toga ga prate večiti problemi – povrede. Nije ni čudo kad pogledate kako se brzo i fluidno kreće hodajući Kilimandžaro.

Embida sitni problemi mogu da koštaju odbrane MVP zvanja, Kancelar NBA lige Adam Silver objavio je pravilo po kom u najužuju konkurenciju za glasanje smeju da uđu samo igrači sa odigranih bar 65 mečeva i prosečnom minutažom preko 20 minuta.

Problem sa kolenom je Kamerunca poslao na klupu 11. put ove sezone. Filadelfiji je ostalo još 38 duela do kraja regularnog dela, što znači da najbolji igrač njihove ekipe ima mogućnost od još šest opravdanih izostanaka. Inače, biće eliminisan iz konkurencije za MVP-a, a po statistici je nesporivo prvi kandidat.

Duga je sezona, a njegova kolena krhka. Zbog istih je debitovao tek dve sezone po izboru na NBA draftu, pa je zbog manjka mečeva izgubio i naslov rukija godine.

Nikola Jokić, Janis Adetokumbo, Šej Gildžes-Aleksander su prvi u redu za hvatanje MVP „bidermajera“, a na Džoelu je da „stisne zube“. 

(RTS)


Ostavite komentar