Dva tripl-dabla i tri Jokićeva rekorda u samo jednoj utakmici NBA finala

Košarkaši Denver nagetsa Nikola Jokić i Džamal Mari prvi su saigrači koji su u istoriji zabeležili dva tripl-dabla na jednom meču, a da obojica imaju po 30 i više ubačenih poena.

Tripl-dabl je košarkaško dostignuće u kom igrač dolazi do dvocifrenih brojeva u tri od mogućih pet kategorija koje su poeni, skokovi, asistencije, ukradene lopte i blokade jednog košarkaša.

Da bi određeni košarkaš došao do ovog dostignuća mora da bude aktivan i u ofanzivnom i u defanzivnom delu igre.

Od starta sezone 1984/85 u NBA ligi odigrano je više od 80.000 NBA utakmica tokom kojih je ostvareno svega nešto više od 1400 tripl-dablova ukupno, što daje 1,75 odsto.

Ovaj podatak govori da će neki košarkaš tek na nešto manje od dve utakmice utakmice od 100 odigranih ostvariti tripl-dabl.

Nikola Jokić je svojim igrama iz utakmice u utakmicu uticao na to da se epski „kult“ ovog dostignuća izgubi među igračima, novinarima, ali i košarkaškim fanovima.

Prestižno statističko dostignuće na neki način gubi na značaju jer srpski košarkaš iz utakmice u utakmicu naizgled bez imalo muke niže jedan za drugim.

Jokić je u trećoj utakmici finala protiv Majamija koju je Denver dobio 109:94 postavio dva rekorda svojim tripl-dablom sa 32 poena, 21 skoka i 10 asistencija.

Usamljeni finalista

Srpski košarkaš jedini je u istoriji ko je utakmicu NBA finala završio sa najmanje 30 poena, 20 skokova i 10 asistencija. Pored svega ovoga, Nikola u plej-ofu vodi u ligi po broju postignutih poena, uhvaćenih skokova i podeljenih asistencija.

Nijedan košarkaš u istoriji nije uspeo da u nekoj od utakmica direktne borbe za trofej stigne do tripl-dabla, ali je bilo dosta slučajeva u kojima su pre svega centri imali više od 30 poena i više od 20 skokova na jednom meču.

Samo deset košarkaša u istoriji je stiglo do ove brojke, a poslednji je to bio Šekil O’Nil pre 19 godina kada je u finalu protiv Detroit pistonsa za 47 minuta na parketu zabeležio 36 poena uz 20 skokova.

Jokić je utakmicu protiv Majamija završio sa 32 poena, 21 skokom i 10 asistencija, postavivši rekord koji će teško biti oboren i zbog skora i zbog samog finala jer pored jačeg defanzivnog na igračima je i psihički pritisak.

Ranije u istoriji najbliži do skora 30/20/10 bio je legendarni košarkaš Lejkersa Eldžin Bejlor koji je u finalu protiv Bostona pre 60 godina za 45 minuta na parketu stigao do 38 poena, 23 skoka i osam asistencija.

Jokić – Čemberlejn, Abdul-Džabar 3:2

Nekadašnji gorostasi pod obručima važe za neke od najboljih košarkaša svih vremena uz Šekila O’Nila i Bila Rasela.

Čemberlejn koji je poznat po svojoj partiji sa sto postignutih poena i Abdul-Džabar koji je do skoro držao poenterski rekord lige koji je početkom godine oborio Lebron Džejms po jednom su u plej-ofu stigli do 30/20/10 tripl-dabla.

Čemberlejn do svog tripl-dabla stigao 1967. godine, a Abdul-Džabar 1970.

Nikoli je ovo treća utakmica u karijeri u kojoj je ostvario tripl-dabl sa najmanje 30 poena, 20 skokova i 10 asistencija što znači da ima više ovakvih dostignuća nego svi košarkaši svih vremena zajedno.

Zajednički rekord Jokića i Marija – „Najbolja partija otkako igraju zajedno“.

Još jedan istorijski tripl-dabl trenutak dogodio se pred sam kraj meča kada je Džamal Mari uhvatio svoj deseti skok samo devet sekundi pre poslednjeg zvuka sirene.

Mari je utakmicu završio sa 34 poena, 10 skokova i 10 asistencija, čime su postali jedini dvojac u istoriji koji je meč završio sa tripl-dablom, a da su oba košarkaša ubacila po 30 poena.

„Daleko najbolja njihova utakmica kao dvojca za ovih sedam godina koliko igraju zajedno“, rekao je trener Nagetsa Majk Meloun na konferenciji za medije nakon meča.

Jedini saigrači koji su ranije uspeli da ostvare tripl-dabl na jednom meču su Majkl Džordan i Skoti Pipen 1989. godine u dresu Čikago bulsa i Džejson Kid i Vins Karter 2007. godine u ekipi Nju Džersi netsa.

Srpski centar je trenutno dve asistencije daleko da postane prvi košarkaš u istoriji koji je u NBA finalu u proseku beležio tripl-dabl.

(RTS)