Derik Vajt šokirao Majami, Boston na pragu finala i najvećeg preokreta u istoriji NBA lige

Boston je postao tek četvrti tim koji je u istoriji NBA plej-ofa uspeo da nadoknadi 0:3 u seriji, pa će na svom terenu imati priliku da izbori plasman u finale i postane prva ekipa koja je posle tri uzastopna poraza napravila preokret i prošla dalje.

Košarkaši Bostona su čuvali rezultatsku prednost tokom gotovo celog meča, imali su sredinom trećeg perioda i najvećih plus 13, ali je Majami u poslednjoj deonici istopio zaostatak, a onda zahvaljujući Džimiju Batleru stekao i poen prednosti na tri sekunde pre kraja utakmice.

Batler je uspeo da iznudi faul Ala Horforda pri šutu za tri poena, pogodi sva tri penala i donese svom timu vođstvo – 103:102.

Gostima su za poslednji napad preostale tri sekunde. Markus Smart je preuzeo odgovornost i pokušao da pogodi trojku iz teške situacije. Promašio je, ali je Derik Vajt kaznio neopreznost odbrane rivala i stotinku pre zvuka sirene vratio loptu u obruč za dva poea vredna pobede i ostanka Seltiksa u seriji.

Najefikasniji u pobedničkoj ekipi bio je Tejtum sa 31 postignutim poenom, 12 skokova i pet asistencija. Pratili su ga Braun sa 26 i Smart sa 21 ubačenim poenom. Junak Vajt postigao je 11 poena.

Među košarkašima iz Majamija istakao se Džimi Batler sa 24 poena pored svog imena. Kejleb Martin je postigao tri poena manje, dok je 15 dodao Vinsent.

Posle Niksa 1951, Denvera 1994. i Portlanda 2003. godine, Boston je postao tek četvrti tim koji je uspeo da u plej-of seriji nadoknadi minus posle tri vezana poraza.

Za dva dana pokušaće na svom terenu da ispiše novu stranicu košarkaške istorije i postane prvi tim koji je posle 0:3 režirao potpuni preokret.

Najbolji tim sa istoka u finalu NBA lige čekaju Denver nagetsi i Nikola Jokić.

(RTS)


Ostavite komentar