Dejan Milojević – sve zbog ljubavi prema košarci

Svi koji vole košarku znaju da je Dejan Milojević bio veliki košarkaš. Kada je košarkašu velikog srca i bukvalno eksplodiralo srce mogli su da se uvere koliko je bio veliki čovek. Tuga zbog prerane smrti ujedinila je ceo košarkaški svet. Srbiju, Evropu i Ameriku.

Dejan Milojević je svoj poslednji intervju dao pre 10 dana novinaru Aleksandru Stojanoviću. Ko nije znao Dejana iz podkasta Alesto može da sazna kakav je bio. Nepretenciozan, šarmantan, duhovit. Uvek je znao šta želi i uvek je po to išao nasmejan.

Dejan Milojević bio je verovatno i najperspektivniji srpski košarkaški trener. Pred njim su tek bila velika dela, a njegovo trenersko remek delo je najbolji košarkaš sveta – Nikola Jokić. Dejan Milojević bio je i drag gost ove emisije, a u poslednja tri gostovanja pričao je, naravno o Nikoli Jokiću.

Slučaj je namestio da se u ponedeljak u prvoj sledećoj prvenstvenoj utakmici sastaju dva Dejanova kluba Partizan i Mega. Po Dejanu Milojeviću zvaće se dvorana košarkaškog kluba Mega.

Megu je vodio u 173 utakmice, a od matičnog trenerskog kluba oprostio se utakmicom Ciao Deki koja je završena 17.3 sekunde pre kraja utakmice simbolično baš trojkom njegovog sina Nikole.

Sve zbog ljubavi prema košarci

Milojević je karijeru započeo u Beovuku, nakon čega je nastupao u FMP-u, Budućnosti, Partizanu, Valensiji, Galatasaraju.

Milojević je stigao u Partizan 2004. godine, gde se zadržao dve sezone, pod vođstvom Duška Vujoševića osvojio dve titule Jadranske lige. Bio je dva puta najbolji strelac ABA lige i tri puta MVP. Izabran je u drugu po kvalitetu evropsku petorku 2004. godine.

Dejan Milojević je u razgovoru sa novinarom Stojanovićem naveo da je 2006. godine imao ponudu od San Antonio sparsa, ali da je ipak odlučio da igra za Valensiju.

„Maštao sam kao i svi o NBA ligi. Imao sam ponudu San Antonija, međutim trebao sam da budem u rotaciji što je značilo da neću igrati, nego sam morao da čekam šansu… Ja sam previše voleo košarku, kao što sam i trener zato što volim to i volim ovaj posao. Nisam mogao sebe da zamislim da odem u Ameriku i da sedim na klupi. Možda sam trebao, jer često se dešavaju situacije da dobiješ šansu i da je iskoristiš. Ne kajem se, ni za jednim potezom se ne kajem“, naveo je Milojević u podkastu Alesto.

Posle uspešne igračke karijere Milojević je postao i trener. Najveći trag ostavio je na klupi Mege, koju je vodio od 2012. do 2020. godine. Potom je preuzeo Budućnost, u kojoj se kratko zadržao.

Poslednji angažman imao je u San Francisku, gde je bio pomoćni trener Stivu Keru. Sa ekipom je 2021. godine osvojio NBA titulu.

Milojević je najzaslužniji za razvoj najboljeg košarkaša sveta Nikole Jokića, a uz njega su stasali i Vasilije Micić, Ivica Zubac, Goga Bitadze, Vlatko Čančar i Marko Simonović.

(RTS)


Ostavite komentar