Čovek koji je „otkrio“ Igora Kokoškova napunio 90 godina

Igru pod obručima prati i živi i sada kao devedesetogodišnjak.

"Sama košarka iz godine u godinu se menja. Mnogo se brže igra, mnogo više skokova ima. Mnogo agresivnosti ima u igri. Mi moramo da budemo u skladu sa tim, da se ponašamo. Ja da menjam nešto ne mogu. Vreme menja", kaže Cenić, koji je kao igrač nosio je dres Željezničara i Radničkog, a igrao je i za beogradski BASK.

Ali, nakon samo dve godine shvata da bi kao trener mogao više da pruži.

Sa košarkašicama Radničkog, među kojima su Milica Radovanović, Jelica Kalinić, Boska Pešić i Zagoraka Žeravica četiri puta je bio prvak Jugoslavije. Sa ženskom reprezentacijom 1968. godine osvaja srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu u Italiji.

"Mislim da sam mnogima pomogao da napreduju i da budu još bolji. Da ne govorimo o najboljima. Moj igrač je svojevremeno kao junior bio i Duda Ivković. Podjednako sam se trudio da dobro radim svuda. Sa ženskim nacionalnim timom radio sam godinama. Puno godina sam radio sa mladom ženskom reprezentacijom i sa juniorkama, a kasnije sam radio i sa juniorima. Par godina sam bio selektor mlađih muških selekcija".

Bez razmišljanja odgovara da mu je najveće zadovoljstvo činio rad sa mladima, a njegovu školu su prošli i bivši i sadašnji selektori Srbije: Saša Đorđević, Igor Kokoškov i Marina Maljković. Veruje da je budućnost srpske košarke u sigurnim rukama.

"Mi imamo toliko mladih igrača koji su sposobni da ostvare dobar rezultat. Možda ćemo biti iznenađeni koliko su neki mladi igrači dostigli vrhunski kvalitet".

Njegov nesebičan rad doneo mu je i nagradu za životno delo Udruženja košarkaških trenera Srbije, kao i srebrnu loptu KSS.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar