Burut Basin – Taubi, musketar košarke za bogove

"Košarka za bogove", glasio je naslov u čileanskom dnevniku Merkurio pošto je reprezentacija Jugoslavije 1966. godine osvojila nezvanično prvenstvo sveta, koje je čudnim spletom okolnosti odigrano u Čileu. Basin je 1967. godine bio proglašen za najboljeg igrača Kupa šampiona.

Iako su ga već skoro svi znali kao, uz Ivu Daneua, ključnog igrača Olimpije, reprezentativni status "betonirao" je u odlučujućoj utakmici tog prvenstva protiv Španije, koju je počeo u startnoj petorci. Jugoslavija Ranka Žeravice je, taj meč, dobila rezultatom 68:65, najbolji strelac utakmice bio je Dragan Kovačić, koji je ubacio 18 poena.

Radivoj Korać je ubacio 13, Dragutin Ražnatović 10, Ivo Daneu i Basin po devet i Zoran Maroević dva.

Bila je to jedina završna utakmica u istoriji svetskih prvenstava koja je prekinuta zbog kiše, jer se igralo na stadionu u Santjago de Čileu. Prema različitim izvorima, prekid je trajao između sedam minuta i sat vremena.

Najbolji igrač Kupa šampiona

Te, 1967. godine, Olimpija je tesno izgubila od Reala u polufinalu Kupa šampiona 68:66, a Basin je Madriđanima ubacio 30 poena i bio proglašen za najboljeg igrača završnog turnira. Olimpija je, na kraju, u utakmici za treće mesto poražena od praške Slavije.

Za Olimpiju je igrao od 1961. do 1976. godine i osvojio tri titule prvaka Jugoslavije. Sa reprezentacijom je osvojio dve medalje, bronzu 1963. i srebro 1971. godine, te srebro na prvenstvu sveta 1967. godine.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike