Budućnost vodi, sudije „pogurale“ crnogorski tim

Bio je ovo peti duel Budućnosti i Crvene zvezde ove sezone. Plavo-beli su dobili čak četiri, ali je Zvezda sinoć šuterski odigrala najbolje od svih tih pomenutih mečeva i – izgubila.

Bio je srpski i još uvek aktuelni regionalni šampion bolji u gotovo svim segmentima igre – u procentu šuta za dva (65-55%), za tri 33,5-28 %, skokovima 29-25, asistencija 18-14, ukradenim loptama 9-6.

Jedino u čemu je domaći tim statistički bio bolji jesu slobodna bacanja. Izveli su ih 28, pogodili 21, odnosno 75%. Zvezda je izvela svega 11, a pogodila pet, odnosno 45%. 

I upravo tu dolazimo do, čini se, odlučujućeg faktora sinoćnjeg susreta – neujednačenog sudijskog kriterijuma.

Pored slanja na liniju penala, arbitri meča među kojima je prednjačio Zadranin Hodrov, svaku iole spornu situaciju rešavao je u korist domaćina. Posebno se to videlo u dva navrata, u kojima je primenjen potpuno drugačiji aršin prilikom donošnja odluke. Faul Davidovca u prvom poluvremenu nad Ivanovićem okarektirasan je kao nesportska lična greška, dok je mnogo grublji, sa dve ruke napravljen prekršaj Šehovića nad Feldinom u drugom poluvremenu bio viđen samo kao običan faul.

Uz to, nekoliko faula u napadu, odnosno svi dosuđeni na meču bili su u korist Budućnosti. Gordić (17) i ekipa su lako dolazili na liniju za slobodna bacanja, dok je Zvezda tamo išla samo kod baš očiglednih prekršaja. Zanimljivo je da je Budućnost do tri faula u poslednjem kvartalu drošla vrlo brzo, u drugom minutu, ali da je Zvezda prvo bacanje u toj deonici izvela tek pet minuta kasnije. Dodajmo i priznatu samo "dvojku" Ročestiju, iako je šut bio van linije za tri poena.

Naravno, ne treba ignorisati činjenicu da je Zvezda i pored svega navedenog imala dva šuta za pobedu, koji su promašili najbolji i najraspoloženiji igrač sinoć Feldin van linije 6.75, i Lesor, koji je čini si požurio da iz odbojke postigne koš, iako je bilo vremena za skok i polaganje ili zakucavanje. Dakle, mogla je i morala bolje, i to ne samo u poslednjem napadu.

Zvezda je sada u vrlo nezavidnoj situaciji, da na vrlo neprijateljski nastrojenom terenu igra utakmicu za opstanak u seriji, ali i Evroligi. Šanse su sinoćnjim porazom znatno umanjene, ali ih i dalje ima. Da bi se iskoristile, crveno-beli će morati da odigraju još bolju utakmcu i da u finiš, koji je po pravilu neizvestan kada igraju ove dve ekipe, uđe sa dovoljnom velikom zalihom poena.

Četvrti meča finalne serije između Budućnosti i Crvene zvezde igra se u subotu od 21.00, takođe u "Morači".

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike