Boston do najvećeg preokreta u istoriji ili Majami zonom do novog finala

Košarkaši Denvera prvi put u istoriji plasirali su se u finale NBA lige, pošto su u finalu Zapadne konferencije „počistili“ Los Anđeles lejkerse 4:0 u seriji.

Rival ekipi Nikole Jokića biće bolji iz serije Majamija i Bostona u kojoj tim iz Floride ubedljivo vodi.

Istorijski preokret Bostona ili rutinsko finale Majamija

Majami trenutno vodi 3:1, a imali su i velikih 3:0 nakon mečeva u Bostonu i jednog u Majamiju. Nijedna ekipa u istoriji nije nadoknadila ovoliki zaostatak i na kraju uspela da preokrene. Mada su Klivlend kavalirsi 2016. godine u finalu nadoknadili zaostatak 3:1 i predvođeni Lebronom Džejmsom stigli do prve titule u istoriji franšize.

Samo su tri ekipe u istoriji nakon 3:0 uspele da izbore sedmi meč, ali i da izgube u njemu. Ročester rojalsi su davne 1951. godine u finalu savladali Njujork nikse koji su uspeli da sa 3:0 stignu do 3:3.

Juta džez je 1994. godine uspela da nadoknadi tri utakmice zaostatka, ali je ipak poražena od Denvera u polufinalu Zapadne konferencije.

Dalas mevriksi su 2003. godine izbacili Portland u sedmom meču prve runde plej-ofa, nakon što su se Trejlblejzersi vratili sa tri meča zaostatka.

Košarkaši Bostona sa velikim entuzijazmom ušli su u četvrti meč u kom su uspeli da stigu do peve pobede u seriji.

„Nemojte nam dozvoliti da dobijemo jednu utakmicu, ne dozvolite nam to“, poručili su košarkašima Majamija Markus Smart i Džejlen Braun.

Seltiksi ključ za preokret traže u čvrstoj odbrani, Majami se oslanja na šut 

Majami je na papiru potencijalno teži rival Denveru od Bostona jer je kvalitetnija šuterska ekipa što Nagetsima ne odgovara, ipak, Seltiksi su u poslednjem meču možda pronašli recept za ovakav napad, a možda i preokret.

Hit u seriji protiv Bostona ima neverovatnih 41,5 odsto za tri poena, a u poslednjem meču koji su izgubili šutirali su najlošijih 25 odsto.

Majami je u ranijim mečevima pogađao 35, 52 i 54 odsto, što je izuzetno visoko za seriju kakva je finale Istočne konferencije.

Boston je do pobede u 4. meču došao zahvaljujući agresivnoj odbrani koju su često menjali i prilagođavali napadu Hita. 

Seltiksi su napravili velikih 24 faula, ali su uspeli da nateraju rivala da čak 16 puta „proda“ loptu. Zonom i „flaster“ odbranom nad šuterima, pre svega Gejbom Vinsentom, Maksom Štrusom i Dankanom Robinsonom koji su zajedno šutirali svega dva od 13 van linije 7,25.

Košarkaši Majamija šutirali su za njih skromnih osam od 32 za tri poena i to je jedna od stvari koje su najviše omele Hit da „počisti“ Seltikse.

Teško je da Majami može da ponovi loše šutersko veče, ali nije nemoguće ni da Boston ponovo odbranom dođe do nove pobede, uostalom Klivlend je na sličan način preokrenuo protiv Golden Stejta 2016. godine.

Nekadašnja NBA zvezda, a danas analitičar, Čarls Barkli izjavio je da je ubeđen da će Denver preokrenuti seriju i plasirati se u finale.

Boston povoljniji po Nagetse, Majami šutem može da napravi probleme

Košarkašima Denvera najviše bi odgovaralo da serija ode u majstoricu, jer bi obe ekipe umorne ušle u finale čija prva utakmica bi se bez obzira na broj utakmica igrala u noći između 1. i 2. juna.

Denveru bi u finalu više odgovarali Seltiksi u duelima u kojima bi jednu od većih uloga imao Eron Gordon koji bi bio primarni defanzivac na krilnom košarkašu Bostona. 

Gordon je u seriji protiv Lejkersa igrao dobru odbranu nad Lebronom Džejmsom, što uliva poverenje pred manje verovatan duel protiv zelenih iz „TD Gardena“.

Nikola Jokić imao bi takođe zanimljiv duel protiv Ala Horforda koji je u seriji protiv Filadelfije uspevao da izađe na kraj sa Džoelom Embidom, MVP-jem lige za ovu sezonu.

Nagetsi imaju „dublji“ roster od Seltiksa, pa bi veća rotacija znatno olakšala finalnu seriju, dok je Majami sličnija ekipa Denveru.

Majami je šuterski verovatno najbolja ekipa u ovom plej-ofu. Protiv Milvokija u prvom kolu plej-ofa šutirali su visokih 47 odsto za tri poena, procenti su u mečevima protiv Niksa opali na skromnih 30, da bi se protiv Bostona ponovo podigli na 41.

Denver bi imao težak zadatak da zaustavi ekipu u kojoj svi košarkaši mogu da pogode za tri što bi bio dodatan izazov jer Nagetsi u plej-ofu do sada nisu imali takav tim za protivnika. Uz to, Majami ima dobre defanzivce na pozicijama na kojima je Denver najjači.

Bem Adebajo je fizički jak i dominantan centar, Džimi Batler je poznat kao dobar defanzivac koji može da pokriva pozicije od jedan do četiri, dok je Kajl Lauri iskusan i „namazan“ košarkaš koji se ne libi da isprovocira napadača.

Denveru bi najviše odgovaralo da serija između Bostona i Majamija uđe u majstoricu, jer bez obzira na broj utakmica na „Istoku“, prvi meč finala igraće se u noći između 1. i 2. juna pa bi potencijalni pobednik umoran ušao u borbu za prsten protiv Nagetsa.

(RTS)