Komisija WADA preporučila vraćanje Ruske antidoping agencije

Komisija Svetske antidoping agencije (WADA) preporučila je danas da se Ruskoj antidoping agenciji vrati dozvola za rad, posle skoro tri godine suspenzije zbog rasprostranjenog i organizovanog dopinga.

WADA je saopštila da je njena komisija zadovoljna obećanjima Rusije da će ispuniti jedan od ključnih zahteva, da obezbedi pristup uzorcima i podacima koji bi mogli da potkrepe pozitivne rezultate doping testova koji su otkriveni tokom istrage o Rusiji.

U komisiju je stiglo pismo Ministarstva sporta Rusije o „priznavanju stvari koje su otkrivene u Rusiji“.

Portparol WADA Džejms Ficdžerald potvrdio je da je jedna od tih stvari i to što su ruska antidoping agencija, Ministarstvo sporta i Olimpijski komitet te zemlje, javno prihvatili da je postojao „rasprostranjen napor kojim je upravljala država da se manipuliše doping testovima kako bi se osvojile medalje“.

On je rekao da WADA neće objaviti pismo sve dok Izvršni odbor ne odluči da li će prihvatiti preporuku komisije, koja je došla uz opomenu da Izvršni odbor pruža „jasan vremenski rok“ za pristup podacima i uzorcima.

Vraćanje u službu Ruske antidoping agencije jedan je od uslova Međunarodne atletske federacije (IAAF) za vraćanje ruskih atletičara u međunarodna takmičenja. Prošle godine na Svetskom prvenstvu nekolicini ruskih atletičara dozvoljeno je da se takmiče pod posebnim uslovima i kao neutralni sportisti.

Izvršni odbor WADA sastaće se 20. septembra.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike