Katar želi razgovore o mogućem proširenju formata SP 2022. godine

Organizatori Svetskog fudbalskog prvenstva 2022. godine u Kataru zatražili su razgovore sa Medjunarodnom fudbalskom federacijom (Fifa) oko priprema i logistike povodom mogućeg uvećanja broja učesnika na tom turniru sa 32 na 48 ekipa.

Južnoamerička fudbalska konfederacija (CONMEBOL) u četvrtak je tražila da se format Svetskog prvenstva na truniru u Kataru proširi sa 32 na 48 ekipa, umesto da se to uradi, kako je to planirano, na Mundijalu 2026.

Predsednik Fifa Djani Infantino rekao je da takav pregled zahteva studiju izvodljivosti. Infrastruktura u Kataru se brzo razvija kako bi sve bilo spremno za Svetsko prvenstvo, veliki su zahtevi za prvi Mundijal na Bliskom istoku, a proširivanjem turnira, umesto 64 bilo bi odigrano 80 utakmica.

„Pre nego što započnu pregovori, važno je da se obave razgovori organzacije i logistike oko proširenja formata turnira u Kataru. Bez obzira na ishod, uvereni smo da možemo uspešno da organizujemo Svetsko prvenstvo 2022. godine“, navodi se u saopštenju Organizacionog odbora. Katar je planirao da se utakmice na Svetskom prvenstvu igraju na osam stadiona, pa bi promenjeni format takmičenja na Mundijalu uspeo samo ako se deo utakmica odigra u nekoj susednoj zemlji.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike