Vlasnik Pari Sen Žermena smatra da se Barselona ne pridržava finansijskih propisa

Barselona je prezadužena, a ovog leta je  zaradila stotine miliona evra prodajom televizijskih prava i delova svog digitalnog sadržaja investicionim fondovima i kripto firmama, piše magazin Politiko.

Rasprodaja je omogućila Barseloni da potroši mnogo novca na nove igrače, a istovremeno pridržavajući se strogih finansijskih pravila španskog fudbala. Međutim, kritičari na čelu sa Naserom el Kelaifijem optužili su Barselonu da je nepromišljeno prodala svoju imovinu, verovatno prekršivši finansijske propise evropskog fudbala, navodi Politiko. 

"Da li je ovo pošteno? Ne, nije… Da li je legalno? Nisam siguran", rekao je El Kelaifi o prodaji imovine Barselone, sugerišući da će regulatorna tela Uefe istražiti poslovanje.

"Ako im oni to dozvole, drugi će učiniti isto. Uefa, naravno, ima svoje finansijske propise. Sigurno će sve prekontolisati", rekao je vlasnik Pari Sen Žermena za Politiko.

Američki politički magazin piše da ove primedbe vlasnika francuskog kluba predstavljaju eskalaciju trzavica na relaciji Pari Sen Žermen – Barselona.

U nekim od prethodnih obtužbi katalonskog kluba i španske La lige na konto državljanina Katara i vlasnika Pari Sen Žermena iznete su optužbe zbog višestrukih uloga u evropskom fudbalu, beleži Politiko. 

Čelnici Barselone su najavljivali žalbe Evopskoj uniji i Uefi zbog vlasništva Pari Sen Žermena u kome finansijski učestvuje monarhistički Katar. 

Podsećanja radi, El Kelaifi je vlasnik Fudbalskog kluba Pari Sen Žermen, predsednik Evropskog udruženja klubova, predsednik "BeIN" medijske kompanije, ali i član Izvršnog komiteta Uefe.

U nedavnom razgovoru sa šefovima evropskih klubova, El Khelaifi je već indirektno kritikovao Barselonu rekavši: „Nova pravila finansijske održivosti su pozitivan razvoj, ali moramo biti oprezni. Opasni nivoi duga i magični poslovi sa vlasničkim kapitalom nisu održivi put", rekao je vlasnik Pari Sen Žermena, a prenosi Politiko. 

Nezadovoljstvo vlasnika francuskog giganta posebno je izazvano time što je Barselona ovog leta prodala 25 procenata svog neprofitabilnog dela digitalnog sadržaja za 100 miliona evra, firmi kojom upravljaju osnivači kompanije "Medijapro", koja je pre dve godine izazvala krizu u francuskom fudbalu neplaćanjem televizijskih prava, navodi američki magazin Politiko.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike