Uefa suspendovala reprezentaciju Rusije i klubove iz evropskih takmičenja naredne sezone

Niz odluka Uefe eliminiše sve reprezentativne selekcije Rusije iz daljih takmičenja. Takođe ruski klubovi neće moći da učestvuju u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija. Ukoiko se suspenzija ukine Uefa će se naknadno sastati kako bi redvidirala svoje odluke.

Izvršni komitet Uefe odlučio je sledeće:

Uefa Liga nacija 2022/23

Rusija neće učestvovati u Grupi 2 Lige B i automatski će biti četvrta u ovoj grupi. Posledično će na kraju grupne faze ispasti u niži rang i plasirati se na 16. poslednje mesto Lige B.

Uefa ženski EURO 2022 (završni turnir)

Rusija neće učestvovati u grupi C finalnog turnira Uefe za ženski EURO 2022, koji se igra od 6. do 31. jula u Engleskoj, a zameniće je Portugalija, protivnik koji je Rusija pobedila u plej-ofu.

Evropske kvalifikacije za Fifa Svetsko prvenstvo za žene 2023.

Rusija nije odigrala svoja dva meča zakazana za april u Grupi E (koju čine Danska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Malta i Azerbejdžan) zbog suspenzije. Rusija neće učestvovati ni u jednoj od narednih utakmica u ovom takmičenju i svi njihovi rezultati do sada se smatraju nevažećim. Shodno tome, Grupa E će nastaviti kao grupa od pet timova.

Evropsko prvenstvo do 21 godine 2021-23

Rusija nije odigrala svoja dva meča zakazana u martu u Grupi C (koju čine Španija, Slovačka, Malta, Litvanija i Severna Irska) zbog suspenzije. Rusija neće učestvovati ni u jednoj od narednih utakmica u ovom takmičenju i svi njihovi rezultati do sada se smatraju nevažećim. Shodno tome, grupa C će nastaviti kao grupa od pet timova.

Uefa klupska takmičenja 2022/23

Liga šampiona, Liga Evrope, Liga Konferencija Evrope, Uefa ženska Liga šampiona i Uefa omladinska liga

Rusija neće imati klubove koji učestvuju u Uefa klupskim takmičenjima u sezoni 2022/23. Shodno tome, odgovarajuće pristupne liste muških i ženskih klupskih takmičenja su rebalansirane u skladu sa principima navedenim u relevantnim pravilima takmičenja.

Osim toga, Rusiji će biti dodeljen broj bodova koeficijenta koji je ekvivalentan najnižem broju koji su zaradili u bilo kojoj od poslednjih pet sezona, odnosno 4.333 poena za klupski koeficijent muškog saveza i 1.750 za koeficijent ženskog udruženja u svrhu obračuna bodova. za sezonu 2022/23.

Uefa futsal za žene EURO 2022 (završni turnir)

Rusija neće učestvovati na završnom turniru (koji se sastoji od Portugalije, Španije i Ukrajine) koji je zakazan između 1. i 3. jula u Portugalu i biće zamenjena Mađarskom, koja je završila na drugom mestu u Grupi 1 glavne runde, koju je pobedila Rusija.

Uefa 2022/23 Uefa futsal za žene

Rusija je direktno izvučena u Grupu 4 glavne runde. Pošto će se tri pobednika grupa i najbolji drugoplasirani kvalifikovati iz preliminarne runde, Rusija će u glavnoj rundi biti zamenjena drugoplasiranim u preliminarnoj rundi.
Uefa futsal Liga šampiona 2022/23

Rusija neće imati klubove koji učestvuju u Uefa Ligi šampiona u futsalu 2022/23.

Evropske kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u futsalu 2024

Rusiju će u žrebu grupne faze glavne runde zameniti Norveška, koja je bila najbolja trećeplasirana ekipa preliminarne runde.

Omladinska takmičenja 2022/23

Rusija neće učestvovati na šampionatu za muškarce do 17 i do 19 godina 2022/23, a timovi izvučeni u svoju grupu takmičiće se jedni protiv drugih na mini turniru sa tri tima.

Rusija neće učestvovati na prvenstvima za žene do 17 i do 19 godina, a u svakom takmičenju će se održati još jedan mini-turnir za tri tima.

Uefa Kup regiona 2022/23

Rusiju će zameniti drugoplasirani u preliminarnoj grupi u grupi 1 srednjeg kola.
EURO 2028/32 Procedura ponude

Izvršni komitet Uefe proglasio je nekvalifikovanom ponudu koju je podnela Fudbalska unija Rusije (FUR) za domaćina UEFA EURO 2028 ili UEFA EURO 2032

Izvršni komitet Uefe će ostati u pripravnosti da sazove dalje sastanke kako bi ponovo procenio pravnu i činjeničnu situaciju kako se ona bude razvijala i usvojio dalje odluke po potrebi.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike