Uefa pokrenula disciplinski postupak protiv FS Hrvatske zbog rasizma i diskriminacije

Postupak je pokrenut jer je među hrvatskim navijačima nekoliko puta istaknuta zastava sa ustaškim simbolima.

„Posmatrač organizacije “Fare“ podneo je izveštaj delegatu utakmice u kojem je naveo da je u sektoru sa hrvatskim navijačima primećen pojedinac, koji je nekoliko puta istakao zastavu sa ustaškim obeležjima. Uefa je zbog tog incidenta pokrenula disciplinski postupak protiv HNS-a“, saopštio je danas Fudbalski savez Hrvatske.

Hrvatski savez je pod uslovnom kaznom zbog nedoličnog ponašanja navijača na finalnom turniru Lige nacija.

U saopštenju se dodaje da bi nova disciplinska mera potencijalno značila da hrvatska reprezentacija jedan meč odigra bez prisustva navijača.

„Služba obezbeđenja primetila je krajem prvog poluvremena meča sa Letonijom dve osobe koje drže nedozvoljenu zastavu, izdvojila ih i predala policijskim službenicima, kao i navedenu zastavu“, navodi se u saopštenju HNS-a.

Hrvatska je osmog septembra u Rijeci pobedila Letoniju 5:0. Nalazi na prvom mestu na tabeli Grupe D kvalifikacija za Evropsko prvenstvo sa 10 bodova.

„Nažalost, tri pojedinca bila su dovoljna da pokvare predivnu sliku sa Rujevice gde su naši navijači bili besprekorni, što je vidljivo u izveštaju koji nije imao zamerke na ponašanje navijača“, izjavio je danas Jurica Jurjević, koji je zadužen za bezbednost u HNS-u.

U Hrvatskom fudbalskom savezu se nadaju da neće biti nove kazne zbog dešavanja na meču sa Letonijom.

„Učinićemo sve da u ovom postupku uverimo UEFU da zbog ponašanja trojice pojedinaca ne bi trebalo da budu kažnjeni sve navijače i našu reprezentaciju. Hrvatska država će odgovarajuće da procesuira slučaj i da pošalje snažnu poruku da je takvo ponašanje i veličanje ustaškog pokreta u modernoj Hrvatskoj apsolutno neprihvatljivo i strogo kažnjivo“, dodao je Jurjević.

Hrvatska će naredni meč u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024. odigrati 12. oktobra u Osijeku protiv Turske, a taj duel bi mogao da odluči ko će zauzeti prvo mesto u grupi.

(RTS)