„Svetogrđe“ – „Azuri“ pozeleneli

Kada se u fudbalskom svetu pomene termin "Azuri", asocijacija je jasna – misli se na nacionalni tim Italije. Ipak, na utakmici kvalifikacija za EVRO 2020 protiv Grčke na rimskom "Olimpiku", ekipa Roberta Mančinija istrčala je na teren u zelenim dresovima.

Zelena boja dresa inspirisana je renesansnim periodom, kao i činjenicom da su 12 igrača koje je Mančini pozvao u reprezentaciju mlađi od 25 godina.

Marketing ima izuzetno jak uticaj na moderan sport, naročito fudbal, ali "osveženje" koje je osmislio nacionalni savez, u saradnji sa poznatim proizvođačem sportske opreme, podigao je prašinu na Apeninima.

"Svetogrđe", mišljenje je nekadašnjeg napadača Milana i Juventusa Roberta Boninsenje, koji je dodao da je "ljut na pomisao da nacionalni dres ima cenu".

Sličnog mišljenja su i najuticajniji mediji u Italiji, Tutosport i Gazeta delo sport, a u sprovedenoj anketi čak 63 odsto ispitanika reklo je da im je draži plavi dres.

Čak je i selektor Roberto Mančini rekao da preferira tradicionalni plavi dres, kao i da mu je sve ovo pomalo čudno.

"Videćemo kako će to izgledati na terenu, ali sam ja nekako staromodan kada su boje dresova u pitanju", rekao je Mančini.

Inače, prethodni put Italija je u zelenim dresovima igrala takođe u Rimu 1954. godine, kada je savladala Argentinu rezultatom 2:0.

U zelenim dresovima igrala je i mlada selekcija Italije, sa idejom da se podstaknu mladi igrači da napreduju do "Azura".

Ideja je možda i dobra, ali reakcije ne mogu biti gore.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike