„Slonovi“ vladaju Afrikom – Obala Slonovače osvojila Kupa afričkih nacija

Obala Slonovače je pobedom u Abidžanu došla do svoje treće titule šampiona Afrike, koliko ih ima i Nigerija.

„Slonovi“ su bolje započeli meč, nošeni podrškom oko 60.000 domaćih navijača i u prvih pola sata imali su terensku inicijativu koja se ispoljila kroz nekoliko udaraca ka golu protivnika.

Međutim, uprkos podređenom položaju, Nigerija je bila ta koja je došla do vođstva. Nakon jednog kornera u 38. minutu i nedovoljno dobre intervencije odbrane domaće ekipe, kapiten „zelenih orlova“ Vilijam Trust-Ekong nadskočio je Serža Orijea i odličnim udarcem glavom doveo svoju reprezentaciju u vođstvo.

U drugom poluvremenu izabranici Emersa Fajea nastavili su sa pritiskom, stvorivši nekoliko dobrih prilika. Jedna od tih šansi iskorišćena je u 62. minutu kada je Frenk Kesi na drugoj stativi sačekao centaršut Simona Adingre i glavom poravnao rezultat.

Nakon toga su obe ekipe napravile po nekoliko izglednih šansi, ali nijedna nije pretvorena u gol, sve do 81. minuta. Adingra je probio po levom boku i centrirao na peterac gde se odlično snašao Sebastijan Aler i doneo preokret Obali Slonovače.

Pokušali su Nigerijci do kraja da izjednače, ali nisu uspeli da naprave ozbiljniju priliku, uprkos značajnoj nadoknadi vremena.

Obala Slonovače je do ovog susreta igrala u četiri finala Afričkog kupa nacija i sva četiri su završena rezultatom 0:0.

(RTS)


Ostavite komentar