Rekordan ugovor o TV pravima Premijer lige, 7,8 milijardi evra za četiri godine

Premijer liga je dogovorila novi ugovor sa Skaj sportom i TNT Sport u kojem će takmičenje dobiti 7,8 milijardi evra tokom četvorogodišnjeg perioda za televizijska prava u Velikoj Britaniji. Prethodni sporazum iz 2018. je iznosio 5,6 milijardi.

Dugoočekivani proces okončan je obnovom saradnje između Premijer lige i pomenutih televizijskih partnera. Ugovor će stupiti na snagu od sezone 2025/26.

Skaj je obezbedio četiri od pet paketa i prikazivaće najmanje 215 uživo utakmica u sezoni, uključujući početne mečeve u subotnjem terminu u 18:30, nedeljne početne duele u 15:00 i 17:30, ali i večernje utakmice ponedeljkom i petkom i tri duela sredinom nedelje.

TNT će prikazati 52 utakmice, uključujući sve mečeve u 13:30 subotom i po dve runde utakmica sredinom nedelje.

Bi-Bi-Si će nastaviti sa emisijom „Meč dana“, a u sklopu dogovora napravljen je i sporazum sa Javnim servisom Velike Britanije za prenos najvažnijih nedeljnih događaja.

Garancija finansijske stabilnosti klubovima

Novi ugovor, između ostalog, doprinosi dodatnom jačanju statusa Premijer lige, a prihod od domaćih TV prava su manje nego duplo veći od vrednosti sporazuma koji je nedavno sklopila Serija A sa italijanskim emiterima, prenosi britanski Gardijan.

Oktobra 2023. godine televizijska stanica DAZN i Skaj Italija su obnovili ugovor sa Serijom A  u narednih pet sezona u vrednosti od najmanje 4,5 milijardi evra.

Novi ugovor je godinu dana duži od prethodnog, a kako su naveli iz Premijer lige doprineće povećanju vrednosti prava za 4% i osiguraće finansijsku sigurnost klobovima do najmanje 2029. godine.

Prodavci prava za televizijski prenos utakmica Premijer lige ističu da će dodatni rast od TV prihoda u srednjeročnom razdoblju doći s prekookeanskog tržišta.

(RTS)


Ostavite komentar