Preminuo Luiđi Riva

Rivi je pozlilo u njegovom domu na Sardiniji tokom vikenda i lečen je zbog sumnje na probleme sa srcom na kardiološkom odeljenju bolnice San Mikele u Kaljariju.

Počasni predsednik Kaljarija od 2019. godine, prošle godine je 7. novembra napunio 79 godina i posle oproštaja od fudbala nastavio je da živi u prestonici Sardinije, u stanu u centru, prenosi Gazeta delo sport.

Bio je deo tima Italije koji je osvojio Evropsko prvenstvo 1968. godine, a takođe je igrao i na Svetskom prvenstvu 1970. kada je Italija poražena u finalu od sjajnog tima Brazila sa Peleom. Bio je vicešampion za trofej Zlatne lopte 1969. godine, kada je za najboljeg evropskog igrača proglašen Đani Rivera.

Riva je odigrao skoro celu svoju klupsku karijeru u Kaljariju i bio je najbolji strelac Serije A kada je tim sa Sardinije osvojio titulu prvaka Italije jedini put u svojoj istoriji 1970. Bio je počasni predsednik kluba u trenutku svoje smrti.

Zbog povrede bio je primoran da napusti igračku karijeru 1976. godine, pošto je za Kaljari postigao 164 prvenstvena gola na 315 mečeva. Tri puta je bio najbolji strelac Serije A. Riva je kasnije dugi niz godina bio deo štaba reprezentacije, uključujući 2006. kada je Italija osvojila Svetsko prvenstvo.

(RTS)


Ostavite komentar