Počinje suđenje za nesreću na Hilsborou

Hilsborou je do danas najveća nesreća u istoriji britanskog sporta i jedna od najvećih sportskih tragedija svih vremena.

Nesreća se dogodila 15. aprila 1989. na utakmici polufinala FA kupa. Engleski fudbalski savez izabrao je neutralni stadion Hilsborou kao mesto gde će se ekipe boriti za finale.

Međutim, zbog prenatrpanosti tribina 96 osoba je poginulo, a 766 je povređeno. Toga dana na Hillsborou se zbilo više od 50.000 gledalaca, mada je kapacitet stadiona 39.000.

Optužžnica je podignuta protiv Dejvida Dakenfilda koji je bio šef policije na toj utakmici, a optužžen je za ubistvo iz nehata, dok su ostali službenici optuženi za kršenje bezbednosnih pravila i nepružanje pomoći povređenima, odnosno prikrivanje istine.

Nakon nesreće britanska vlada je oformila komisiju koja je trebalo da ispita slučaj, a u izveštaju lorda Tejlora iz 1990. godine navodi se da je uzrok tragedije loša policijska kontrola.

Međutim, odlučeno je kako nema dovoljno dokaza za pokretanje istrage protiv nadležnih ljudi iz policije.

Istina o nesreći dugo je skrivana, a porodice stradalih godinama su se borile kako bi vlasti ponovo pokrenule istragu.

Vlasti su čak 20 godina prikrivale dokumentaciju, a 2012. godine je nezavisna istraga pokazala kako je policija pokušala da zataška istinu.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike