Početak fudbala u Srbiji, prva lopta i prva utakmica u Beogradu

Hugo Buli bio je sin beogradskog trgovca jevrejskog porekla Edija Bulija. Tokom studija u Nemačkoj igrao je za Fudbalski klub „Germanija“ potpuno očaran novom igrom, koja je osvajala svet.

Buli je odlučio da svoju fudbalsku strast prenese i na mlade u svom rodnom gradu pa je u kofer pored knjiga i poklona za porodicu spakovao i loptu za fudbal.

U Beogradu lopta se prvo šutirala na poljani, koja se nalazila u Knez Mihailovoj ulici na mestu gde je danas Srpska akademija nauka i umetnosti.

Vredno se treniralo, a fudbal je postajao sve popularniji među mladima. Zato Hugo Buli sa prijateljima osniva Loptačku sekciju u okviru gimnastičkog društva Soko.

Nedelju dana kasnije, 19.maja 1896. u blizini Nebojšine kule, ispod Kalemegdana odigrana je prva fudbalska utakmica u Srbiji sa kožnom loptom.

Večernje novosti su pisale da su gimnastičari „Sokola“ izvodili razne igre jednom velikom loptom, bacajući je po izvesnim pravilima čas u vis, čas u daljinu i to što je najzanimljivije, samo nogama.

Kada je u maju 1899. na inicijativu Huga Bulija osnovano Prvo srpsko društvo za igranje loptom Beograd je dobio prvi fudbalski teren, koji se nalazio u blizini današnjeg Medicinskog fakulteta. Njegovo uređenje platili su sami igrači. Ali već prve noći posle utakmice skupo plaćena ograda oko terena je ukradena.

Razočaran i ljut, Buli je odlučio da digne ruke od svega. Rasprodao je sve što je preostalo da bi nadoknadio novac igračima, a zatim ugasio društvo.

Ovo nije bio kraj fudbala u Beogradu, već samo privremena pauza. Na inicijativu grupe studenata aprila 1903. godine osnovan je Loptački klub „Soko“.

Treninge su imali na terenima u Bari Veneciji, a potom na Košutnjaku, gde je 1904. godine izgrađen novi teren. Godinu dana kasnije donet je prvi fudbalski pravilnik na srpskom jeziku. Počinje period u kome se osnivaju brojni klubovi i grade igrališta.

U prestonici je 1914. bilo već oko 20 klubova, ali nije bilo zvaničnih takmičenja. Nije postojala fudbalska organizacija koja bi ih sprovela. Tek posle Prvog svetskog rata u Zagrebu je osnovan Jugoslovenski nogometni savez.

Istorija fudbala je počela.

(RTS)