Piksi za RTS: Veličanstvena pobeda je poklon narodu

Srbija je sa prvog mesta izborila plasman na Svetsko prvenstvo, pobedom u poslednjoj, odlučujućoj utakmici, na gostujućem terenu nad Portugalijom. 

"Napravljen je veliki rezultat. Pobedili smo veliku Portugaliju u Lisabonu u utakmici koja je bila presudna. Od početka našeg druženja, od marta ove godine, verovao sam da Srbija ima potencijal da odigra za ono mesto koje vodi na Mundijal. Bio sam siguran u to, i uspeo sam da taj optimizam prenesem na igrače", rekao je za RTS selektor Dragan Stojković Piksi.

Najbolji igrač Portugalije, Kristijano Ronaldo, nije se video u odlučujućem meču, a šta je Piksi rekao igračima pred polazak na stadion? 

"Svaka priprema utakmice traži određenu dozu koncentracije i strategije. Naša taktička opredeljenost, da igramo napadački fudbal, donela nam je to što ja želim da vidim – da Srbija bude lepršava, lepa, koncentrisana, napadački raspoložena… Nismo se bojali Portugalije. Rekao sam im da se igra finale i da smo mi tim koji se pita kakav će ishod biti na kraju meča. Ne interesuje nas, apsolutno, ime protivnika. Interesuje nas samo ono što mi radimo i šta možemo da uradimo", otkrio je Piksi.

Odlučujući meč u kvalifikacijama, najbolji strelac u istoriji nacionalnog tima, Aleksandar Mitrović, počeo je sa klupe. 

"Srbija je u ovim kvalifikacijama pokazala novo lice – timski duh, snagu kolektiva, svi igrači su bili maksimalno motivisani da sve ideje koje je stručni štab zamislio, sprovedu u delo".

Poslednje minute utakmice, selektor nije bio na klupi.

"Poslednja četiri minuta sam bio u našoj svlačionici, bilo je to previše za mene… Mislio sam da je lopta pogodila spoljašni deo mreže, ali kada sam video igrače, jasno mi je bilo da je to gol koji nas vodi na Svetsko prvenstvo, koji nam ostvaruje snove. Kada sam video četiri minuta nadoknade, otišao sam u svlačionicu. Stadion nije podrhtavao, što znači da ide u dobrom pravcu", rekao je Piksi.

Nešto slično je uradio i Ivica Osim, koji nije gledao penale protiv Argentine 1990. godine. 

"To su stresne stvari… Jednostavno sam želeo da pronađem svoj mir. Bio sam siguran da nas taj gol vodi na Mundijal i nisam želeo da mi se ti snovi pokvare". 

Aleksandar Tirnanić i Ilija Petković su jedini u istoriji nacionalnog tima išli na Svetska prvenstva, kao igrači i kao selektori. 

"Ovaj rezultat je poklon narodu. Nositi dres državnog tima je nešto što igrač može samo da poželi. Kada se to ostvari, onda mora biti pravi i mora dati maksimum koji ima u sebi – da se bori, trči, žrtvuje za tim… Narod koji to gleda sa strane ume to da prepozna. Osetili smo veliku podršku – ljudi su osetili da je odnos prema dresu onakav kakav treba da bude", rekao je Piksi.

Stojković je pre osam meseci preuzeo nacionalni tim i od tada se mnogo toga promenilo. 

"Ova Srbije je pokazala novo lice, fudbal kakav ja volim da vidim – prelep, zrači lepotom, na nivou svetskih ekipa. Zašto su oni bolji od nas? Ja to ne prihvatam", rekao je Piksi.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар