Novi format Uefinih klupskih takmičenja, Liga šampiona sledeće sezone imaće 36 ekipa

Najkvalitetnija evropska klupska takmičenja će naredne sezone imati po 36 ekipa. U Ligi šampiona svaki tim će odigrati po osam utakmica protiv osam različitih timova.

„Ovo daje priliku klubovima da se testiraju protiv šireg spektra protivnika i povećava izglede ljubiteljima da vide kako se vrhunski timovi češće i ranije suočavaju. To će takođe rezultovati konkurentnijim utakmicama“, navodi se u Uefinom saopštenju.

Osam najboljih klubova u ligaškom delu takmičenja obezbediće plasman u osminu finala, dok će preostalih 16 ekipa igrati baraž za popunu preostalih osam mesta. Timovi koji se nađu od 25. do 36. pozicije završiće takmičenje.

Ekipe u ligaškoj fazi biće prilagođene kvalitetu, odnosno rejtingu, pa će tako najjače ekipe igrati protiv najboljih, dok će one nešto slabije za protivnike imati timove sličnog rejtinga.

Sve utakmice pre finala nastaviće da se igraju sredinom nedelje, shodno kalendaru domaćih takmičenja širom Evrope, dok će finale nastaviti da se igra u subotu.

Kvalifikacije za Ligu šampiona će i dalje biti otvorene i zavisiće od konačne pozicije kluba u prošlosezonskom domaćem nacionalnom takmičenju u kombinaciji sa pozicijom svakog saveza na rang-listi klupskih koeficijenata.

Liga Evrope igraće se u istom formatu kao i Liga šampiona, dok će u Ligi konferencije timovi igrati po šest, umesto po osam utakmica.

(RTS)


Ostavite komentar