Miroslav Kloze dobitnik Uefine Predsedničke nagrade

Nagrada predsednika je priznanje za izuzetna dostignuća, profesionalnu izvrsnost i izuzetne lične kvalitete, podseća Uefa na svom sajtu.

Predsednik Uefe Aleksander Čeferin je iz više razloga odlučio da nagrada ove sezone ode u ruke Klozeu.

Dva puta tokom prebogate karijere, Kloze je odbio da napravi korist sebi ili ekipi za koju je igrao na sudijskim greškama.

Prvo je 2005. godine dok je bio napadač Verdera, posle dosuđenog penala za njegov klub u meču protiv Arminije iz Bilefelda, tražio od sudije da promeni odluku jer ga golman protivničkog tima nije oborio. Sudija je to prihvatio i poništio odluku o penalu.

Sedam godina kasnije, dok je igrao za Lacio, Kloze je postigao gol protiv Napolija, koji je sudija prvobitno pruznao.

Kloze je međutim prišao sudiji i rekao mu da je igrao rukom, posle čega je taj pogodak poništen.

„Kroz slavnu fudbalsku istoriju, određena imena su sijala aurom izvrsnosti koju je teško ponoviti. Jedno takvo ime je Miroslav Kloze. Od skromnih početaka do toga da postane najbolji strelac u istoriji Svetskih prvenstava, Klozeov put nije samo svedočanstvo za odlučnost i veštinu, već i za sportsko umeće koje prevazilazi granice profesionalizma i samog sporta. Njegovo ponašanje i rešenost da se zalaže za ono što je ispravno predstavljaju primer generacijama sportista širom sveta“, rekao je Čeferin za Uefin sajt.

Kloze je sa Nemačkom bio prvak sveta 2014. godine, a sa 16 postignutih golova na četiri odigrana Mondijala zvanično je najbolji strelac u istoriji Svetskih šampionata.

Nemcu poljskog porekla će nagrada biti uručena 31. avgusta tokom žreba za Ligu šampiona.

Predsedničku nagradu, koja je uvedena 1998. godine, lane je dobio legendarni italijanski trener Arigo Saki, a dobitnici su između ostalih bili i Didije Drogba, Erik Kantona, Dejvid Bekam i Frančesko Toti.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike