Korijere delo Sport na stubu srama zbog naslovne strane

Borba protiv rasizma u Italiji dobija nove konture, pošto se na društvenim mrežama pojavila naslovna strana lista Korijere delo Sport, koja na neprimeren način najavljuje derbi meč 15. kola Serije A između Intera i Rome.

"Crni petak" naslov je članka, uz priloženu fotografiju najboljih igrača dva tima, Romelua Lukakua i Krisa Smolinga. kako su oba igrača tamnoputa, reakcija javnosti je bila veoma burna, uz ocenu da se radi o rasizmu.

Iz lista kažu da niko nije ni prošitao članak, već da su se svi "uhvatili" za naslov, dok je smisao teksta baš suprotan – "negiranje razlika je tipična greška rasizma antirasizma", bila je odbrana uredništva.

List je stavljen na stub srama, brojne organizacije, poput mreže Fare (nekadašnje udruženje Football against racism in Europe), smatraju da upravo mediji u Italiji svakodnevno hrane rasizam.

Reagovala je i Roma, ali mnogi nisu zadovoljni načinom na koji je rimski klub zaštitio Smolinga od "rasističkog napada".

Italijanski fudbal je već nedeljama na naslovnim stranama sportskih časopisa širom sveta, ali zbog negativnog odnosa (pre svega) navijača prema tamnoputim fudbalerima.

Romelu Lukaku bio je suočen sa majmunskim kricima koje su uzvikivali navijači Kaljarija, dok je nedavno Mario Baloteli ušao u otvoreni sukob sa pristalicama Verone.

Utisak je da organi koji bi trebalo da reguliši propise, ali i ponašanje italijanskih navijača na utakmicama ne rade svoj posao kako treba, pa je neprimeren naslov uglednog lista kakav je Korijere delo Sport samo dolio ulje na vatru.

A vatra preti da preraste u požar… 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike