Ivica Osim dobija ulicu i trg u Gracu

Trg ispred stadiona Šturma u maju iduće godine će poneti ime preminulog trenera, a kasnije će jedan deo ulice Konrad fon Hecendorfer biti preimenovana u ulicu Ivice Osima.

Pored toga, ispred stadiona biće postavljena bista proslavljenog fudbalskog stručnjaka, uz jedan od njegovih najpoznatijih citata u vezi sa fudbalom: "Pitate da li je fudbal borba kultura? Nije uobičajeno da se bore kulture. Zato su to i kulture, zato što ne vode ratove".

Gradonačelnica Graca, Elke Kar istakla je da je Osim bio "uzor mnogim ljudima."

Predsednik Šturma iz Graca Kristijan Jauk ocenio je da je odluka gradskih vlasti sentimentalan trenutak za "celu klupsku porodicu".

Naglasio je da je Osim bio veliki humanista, koji je zaslužio da bude ovekovečen u gradu.

"O preimenovanju trga ispred stadiona odlučiće gradska skupština u četvrtak, a za imnenovanje ulice parlament Graca dobiće izveštaj do kraja proleća iduće godine", najavila je Eleke Kar.

Ivica Osim je Šturm iz Graca predvodio do dve titule prvaka Austrije (1998. i 1999.), tri u Kupa (1996., 1997. i 1999.) i tri puta je uzastopno bio učesnik Lige šampiona (od 1999. do 2001).

Proslavljeni fudbalski stručnjak iz Sarajeva, tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije, pronašao je, kako je uvek govorio, "drugu domovinu" u Gracu.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike