Gvardiola za prvi trofej LŠ bez Mesija, Inzagi u finalima „sedam od sedam“

Sa jedne strane Pep Gvardiola, čovek koji je osvajao trofej kao igrač i dva puta kao trener Barselone, ali nikad po odlasku sa Kamp noua, a sa druge Simone Inzagi, uprkos svemu uglavnom poznatiji kao mlađi brat čuvenog Pipa, koji je kao igrač dva puta podizao trofej, uključujući i finale u Atini 2007. godine između Milana i Liverpula kada je bio dvostruki strelac (2:1).

Gvardiola je po odlasku iz Barselone sa Bajernom i Sitijem osvojio 20 trofeja, ali nije Ligu šampiona.

Najbliži je bio pre dve godine kada je Siti u finalu poražen od Čelsija (1:0), pa je i dalje na snazi „najjači argument kritičara“ da ne može da osvoji elitno takmičenje bez Lionela Mesija.

Ako uspe sutra uveče ta priča biće zaboravljena, a pamtiće se da je doneo prvu titulu Sitiju i ponovio „tripletu“ Ser Aleksa Fergusona iz 1999. godine.

Inzagi je već dokazao da je „bolji trener od brata“, ali uprkos sjajnom poslu u Laciju i Interu i dalje nema skudeto, pa bi Liga šampiona bila najbolja moguća satisfakcija, ali i stimulans za napad na Seriju A sledeće sezone.

Na ruku mu ide i neverovatna statistika – kao trener vodio je Lacio i Inter u sedam finala (tri Kupa Italije i četiri Superkupa) i svih sedam je dobio.

Da li će i osmi, svakako najteži i najvažniji?

Finale Lige šampiona između Mančester Sitija i Intera igra se u subotu od 21 sat na „Ataturk stadionu“ u Istanbulu.

(RTS)