Fudbalski skandal trese Belgiju, optužnice za pet uhapšenih

Osumnjičeni su uhapšeni juče u okviru opsežne istrage belgijskih vlasti, navodi AP, dodajući da su četiri osobe optužene za korupciju, dok je peta optužena za pranje novca.

Tužioci su saopštili da u nameštanju utakmica nisu učestvovali najbolji belgijski klubovi, ali da su dvojica uhapšenih dovedeni u vezu sa nekim od najjačih klubova, kao što su Anderleht, Klub Briž i Standard Lijež. Tačan identiteti uhapšenih još nije zvanično saopšten.

Trener Ivan Leko, koji je oslobođen svih optužbi, govorio je danas sa istražiteljima zajedno sa fudbalskim menadžerima Mogijem Bajatom i Dejanom Veljkovićem.

Istraga je trajala godinu dana i bila je usmerena na radnje fudbalskim menadžera tokom transfera. Istražitelji su posebno obratili pažnju na pranje novca, izbegavanje poreza i korupciju, navodi AP.

Tokom istrage, pronađeni su dokazi nameštanja utakmica.

Na najveći fudbalski skandal u Belgiji u poslednjih nekoliko decenija reagovao je i veteran belgijske fudbalske reprezentacije Vinsent Kompani, koji je izjavio da nije iznenađen, jer je "sektor bio godinama pod velomo tajni".

"Stvar je što ne razumem kako nije došlo do potpune transparentnosti na međunarodnom nivou", izjavio je Kompani.

AP navodi da je belgijska liga postala poznata kao glavno tržište za jeftine strane igrače, uglavnom iz Afrike.

Agencija dodaje da malo koji od tih igrača ikada dosegne vrhunski nivo, a da se u poslednjih nekoliko godina sve više priča o trgovini ljudima unutar fudbalskog sektora u Belgiji.

Prema rečima Kompanija, istraga je pokazala da je fudbal u Belgiji nezdrav.

"Kada pričate o fudbalskom sektoru, tu nema iznenađenja. Doveden je u vezu sa trgovinom ljudima, drogom, prostitucijom", rekao je Kompani.

Očekuje se da istražitelji i tužioci iznesu još detalja u javnost.

U ovoj međunarodnoj akciji, tokom koje su izvedene 44 racije, učestvovala je i Srbija.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike