Fudbalski savez Mađarske: FS Bugarske nas je doveo u nemoguću situaciju

Evropska fudbalska unija naložila je da meč između Bugarske i Mađarske bude odigran u četvrtak u Sofiji bez prisustva navijača. BFU je šestog novembra objavio da je Uefa preporučila da se duel dve selekcije odigra u Plovdivu umesto u Sofiji, pošto se radi o meču visokog rizika i da postoji „najava masovnih nereda i ozbiljne opasnosti po javni red“.

Ipak, gradonačelnik Plovdiva nije dozvolio da se utakmica igra u tom gradu zato što se na stadionu izvode građevinski radovi. Kao domaćini su se pominjali Razgrad i Krdžali, ali je na kraju odlučeno da se utakmica odigra u Sofiji.

„Stav našeg Saveza je da je ponašanje bugarskog Saveza bez presedana, neozbiljno i nesportsko. Ovo je neviđena situacija u međunarodnom fudbalu. Na zahtev Bugarskog fudbalskog saveza, Uefa je prošle nedelje prvi put promenila lokaciju utakmice, a danas drugi put i naredila da se utakmica odigra iza zatvorenih vrata. Važno je naglasiti da, prema pravilima, Uefa ima pravo da donese takvu odluku u vanrednoj situaciji, kao što je bezbednosni rizik, a gostujući savez nema pravo veta na takvu odluku. Imajući u vidu navedeno, Mađarski fudbalski savez je prošle nedelje pokušao da postupi na sportski način. Iako se prevashodno zbog navijača naše reprezentacije nismo složili sa kasnom promenom mesta, a posebno sa odlukom o zatvorenim tribinama, morali smo da prihvatimo odluku“, navodi se u saopštenju iz Mađarske.

Iz ovog Saveza podsećaju da je nekoliko dana uoči utakmice nastao haos.

„Ono što je Savez organizator uradio poslednjih nedelja je bez presedana, potpuno neopravdano i ozbiljno nesportski. Ovako ne možete organizovati ni porodični odmor, a kamoli međunarodnu fudbalsku utakmicu sa ozbiljnim ulogom, koja uključuje mnogo ljudi i interesuje milione gledalaca. Bugarski fudbalski savez je i Uefu i nas doveo u nemoguću situaciju, iskoristivši činjenicu da obe organizacije imaju na umu sportski duh i u svakom slučaju nastoje da se pitanje plasmana na Evro reši na terenu“, saopšteno je iz Mađarskog fudbalskog saveza.

Prvo mesto na tabeli grupe G drži Mađarska sa 14 bodova, dok je Srbija druga sa 13. Crna Gora je treća sa osam, a Litvanija je na četvrtoj poziciji sa šest. Bugarska je poslednja na tabeli sa samo dva boda.

„Na osnovu pravila, situacija je jasna: da naša reprezentacija ne otputuje na mesto utakmice koje je sada određeno, izgubila bi meč bez igre, što je neprihvatljiva opcija za sve Mađare koji vole fudbal. Zbog toga se Mađarski fudbalski savez prilagođava odluci i naš tim kreće sutra u Sofiju, a u četvrtak će, uz podršku navijača koja će se osetiti izdaleka, učiniti sve da izbori za plasman na Evropsko prvenstvo“, piše na kraju saopštenja Fudbalskog saveza Mađarske.

(RTS)


Ostavite komentar