Fudbalski klub Vojvodina obeležio 109 godina od osnivanja

Na mestu gde su 1914. godine osnovani crveno-beli venac su postavili član Upravnog odbora Petar Đurđev i predsednik Udruženja veterana Miladin Purać.

"Gledajući našu državu, našu kulturu, našu ekonomiju, naš sport, najveći problem sa kojima se svi suočavaju je nedostatak kontinuiteta i baš zbog toga ako sa ovog mesta pogledamo, iz jedne krojačke radnje, gde je nastao naš klub, koliko jeste bitna i velika Vojvodina i ne samo za Novi Sad već i za čitavu Srbiju."

"Ako danas pogledamo sve zemlje, od Australije do Kanade, svuda ćemo videti naše igrače koji su ostvarili velike rezultate u ovoj prelepoj igri koju svi toliko volimo, a to je fudbal", rekao je Đurđev.

On je istakao i koliko je u trenutku osnivanja FK Vojvodina to zapravio bio herojski čin.

"Te 1914. godine u martu mesecu, ovde se okupila grupa mladića, vođenih ljubavlju prema sportu i svom narodu i tada su rešili da naprave akt pobune i akt hrabrosti i da osnuju sportsko društvo za srpsku zajednicu u Novom Sadu."

"Koliko su to bile teške godine i zla vremena, pokazuje i to da je tada austrijski car Jozef Prvi ukinuo svu autonomiju koju su Srbi nekada imali u Austrougarskoj, a 1913. godine srpski patrijarh Lukijan Bogdanović je zagonetno nestao, a kasnije se saznalo da je obezglavljen i tako mu je okončan život."

"Od 1913. godine načelnik Austrougarskog Generaštaba tražio je čak 32 puta da se objavi rat Srbiji. I u takvom jednom momentu, kada je sve što je srpsko bilo pod prismotrom i na nišanu, grupa mladića i naših heroja sa Rotkvarije, Podbare i Salajke, u tajnosti su osnovali taj klub, simbol poput jednog antičkog heroja", prisetio se Đurđev.

Od tada, do danas, Vojvodina je izrodila brojne fudbalere svetske klase i to će nastaviti da čini i u narednim decenijama.

"Decenije su se nizale, klub je rastao, cvetao i jačao i stvarao fudbalere koji ne samo da su zadužili Novi Sad, već i čitav svetski fudbal. Setimo se samo danas nedavno preminulog Siniše Mihajlovića koji je svoje prve značajne korake u karijeri napravio upravo u našem klubu i koliko je čitav svet bio potresen njegovom preranom smrću."

"U ovom momentu, gde pod rukom direktora Duška Grujića stasavaju neki novi Mihajlovići i kada su u reprezentaciji igrači naše škole Dušan Tadić i braća Milinković-Savić, to pokazuje koliko je značajna Vojvodina".

U suštini, 109 godina postojanja pokazuje koliko je Vojvodina postala deo kulturnog identiteta našeg grada, dodao je on.

"Sa setom se danas prisećam i svoje prve velike proslave, 1984. godine i 70. rođendana Vojvodine, a danas slavimo 109. Sledeće godine nas čeka još jedan važan jubilej, osim 110. rođendana, obelićemo i čitav vek, 100 godina od kako se lopta kotrlja na našem stadionu "Karađorđe".

"Nadam se da ćemo i tada prirediti jednu veličanstvenu priredbu i da ćemo svi zajedno obeležiti takav jedan značajan jubilej za Novi Sad, a i srpski fudbal", istakao je Đurđev.

Vojvodina je tokom bogate istoriji dva puta bila šampion države, osvojila dva Kupa Srbije, Srednjeevropski kup i stigla do četvrtfinala Kupa šampiona 1967. godine.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike