Fudbaleri Seltika u poseti papi Franji: Igrati zajedno, kao tim, prava je pobeda

Govoreći na italijanskom jeziku, poglavar Rimokatoličke crkve pozvao je igrače Seltika, koji su u Rimu izgubili od Lacija sa 2:0 u utakmici Lige šampiona, da nikada ne izgube svoj sportski duh.

„U sportu, najlepša stvar je besplatna, a to je lepota zajedničkog igranja“, rekao je papa Franja, napominjući da „igrati zajedno, kao tim“ zapravo predstavlja pobedu.

U pripremljenom govoru, papa je istakao da je davanje dobrog primera na terenu i van njega važnije od pobede, jer, prema njegovim rečima, dobar primer otelovljuje vrline hrabrosti, istrajnosti, velikodušnosti i poštovanja dostojanstva drugih.

Papa je podsetio da je Seltik osnovan sa ciljem ublažavanja siromaštva u škotskom gradu Glazgovu, i istakao da žali što se „prelepa igra“ promenila, napomenuvši da je u opasnosti da se igra samo zbog finansijske dobiti.

„Vredno nasleđe vašeg kluba daje veliku odgovornost koju nosite na vašim ramenima, podsećajući vas da budete dobri uzori, posebno mladim ljudima“, rekao je papa Franja igračima, dodajući da ne treba da teže samo sportskoj izvrsnosti, već i da se staraju o svom „ličnom integritetu“.

Svoje obraćanje Papa je završio molitvom da igrači Seltika nastave da pamte i svedoče svemu što sport čini istinski dobrim i plemenitim.

(RTS)


Ostavite komentar