FS Rumunije osuđuje: Revizionizam nije prihvaćen u sportu; Žandarmerija: Odgovornost na organizatoru

Navijači su na punoj „Areni Nacionale“ u Bukureštu razvili transparent „Kosovo je Srbija“ i od starta utakmice skandirali „Srbija, Srbija“. 

Uefa je na svom sajtu objavila da je meč „prekinut zbog diskriminatorskog ponašanja navijača“, a sudija je nastavio igru posle pauze od oko 50 minuta

Fudbalski savez Rumunije je u zvnaičnom saopštenju naglasio da na tribinama nema mesta za, kako tvrde, „reviziniostičke poruke“.

„Fudbalski savez Rumunije odlučno osuđuje neodgovorno ponašanje grupe gledalaca sa južne tribine koje je dovelo do prekida sinoćne utakmice između Rumunije i Kosova na ‘Areni ancionale’. Ponavljamo pre svega princip po kome se upravlja fudbalom u Rumuniji, odnosno nemešanje političkog u sportski čin. Revizionizam nije prihvaćen u fudbalu, a FRF oštro osuđuje provokativne poruke političke, ideološke, verske ili uvredljive prirode, koje su kategorično zabranjene na stadionima“, navodi se u citiranom saopštenju.

FRF tvrdi da su „huliganske radnje“ grupe navijača sa južne tribine „demantovali“ ostali gledaoci u Nacionalnoj areni.

„Sve je to na tribinama Nacionalne arene snimila mala grupa pristalica, što je uticalo na normalan tok utakmice i, implicitno, na raspoloženje ‘trikolora’. Huliganske radnje demantovali su ostali gledaoci na stadionu, kojima je uskraćena fudbalska predstava koju su želeli i platili. FRF žali zbog neprijatnog iskustva koje je većina gledalaca doživela i zahvaljuje se na fantastičnoj podršci koju su pružili ‘trikolorima’ u drugom delu meča, dovodeći ih do dramatične pobede“, navodi se i u saopštenju saveza.

Žandarmerija je navela u svom saopštenju da je pokrenuta istraga i da je sva odgovornost oko unetih transparenata na organizatora.

„Podsećamo na važnost poštovanja pravila ponašanja i fer-pleja, kao i održavanja bezbednog okruženja tokom sportskih takmičenja. Ističemo i činjenicu da obraćamo pažnju i na način na koji su subjekti uključeni u vođenje manifestacije ispunili svoje obaveze, ponavljajući činjenicu da je odgovornost za sprovođenje rigorozne kontrole ljudi i njihovog prtljaga na organizatoru sportske utakmice, preko ove ugovorene firme za obezbeđenje“, saopštila je Žandarmerija Glavnog grada.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike