Fifa podržala reformu ženskog fudbala

Među reformama u ženskom fudbalu neke su ključne mere, poput obaveznog porodiljskog odsustva od 14 nedelja, tokom kog će fudbalerke primiti finansijsku naknadu u iznosu od dve trećine svoje plate prema trenutnom ugovoru.

"Nakon nedavnog fenomenalnog rasta i neviđenog uspeha Svetskog prvenstva u Francuskoj, ženski fudbal ulazi u sledeću fazu razvoja. Moramo usvojiti regulatorni okvir koji je primeren i prilagođen potrebama ženskog fudbala", rekao je Đani Infantino, predsednik Fifa.

Između ostalog, nakon povratka na posao, klubovi moraju da ponovo angažuju igračice i da im pruže odgovarajuću medicinsku i fizičku podršku.

"Nijedna igračica ne sme biti u nepovoljnom položaju zbog trudnoće, a reforme će takođe pružiti vežu zaštitu pri zapošljavanju žena u fudbalu", navodi Fifa i dodaje da su odobrena nova pravila za bolju zaštitu položaja fudbalskih trenera.

"Treneri imaju jednu od vitalnih ulogu u fudbal, ali u istoriji su ostali izvan fudbalskog regulatornog okvira. Morali smo da uklonimo tu prazninu i da prepoznamo ključnu ulogu koju imaju ", rekao je Infantino.

Nova pravila sada postavljaju minimalne standarde za trenerske ugovore i pružaju veću jasnoću o sadržaju ugovora o radu.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar