Faktor Kejn – dečak koji može sve, sem da osvoji trofej

Pomalo je tužna fudbalska storija o Hariju Kejnu, jednom od najboljih napadača današnjice koji još uvek nema značajan timski uspeh, uprkos velikom zalaganju. Otima se iz Kejnovih ruku svaka radosna pomisao, a dobro je poznato da se posle igračke karijere računaju samo trofeji, slavni trenuci, velike pobede i porazi. Kejnovu karijeru do sada su obeležili pokušaji uspeha.

Uvodni stihovi pesme koju su navijači Totenhema donedavno gromoglasno pevali svom miljeniku Kejnu glase: „Hoću da ti kažem, a možda ću ti i reći – o dečaku koji može sve. Njegovo ime je Hari, Hari Kejn!“ 

Zaista, Hari Kejn može sve, to govori i broj postignutih golova u dosadašnjem delu Bundeslige – 32 gola na 29 nastupa. Pored toga upisao je i sedam asistencija. Dečak Kejn može sve, u to nema sumnje, sem da osvoji trofej, tako govori istorija i statistika.

Kejn je jedan od fudbalskih kraljeva, s tim što se on na terenu ponaša kao ađutant, vodonoša, a izvan terena zaštitnik i simbol razorne fudbalske snage.

Golgeter je poput nekadašnjeg kralja Engleske Jovana bez Zemlje, čija se vladavina od 1199. do 1216. godine u istoriji države opisuje se kao velika katastrofa, jer je završena građanskim nemirima i ratom, a počela je porazom u Normandiji.

A, kad’ je došao u Bajern da osvaja trofeje…

Dosadašnja Kejnova karijera je tragikomična. Pri prvim profesionalim fudbalskim koracima Kejn je pozajmljen iz Totenhema – Lejton orijentu, igrajući u četvrtom rangu takmičenja u Engleskoj. Potom su pozajmice nastavljene u Milvolu, Noriču i Lesteru, sve do 2013. godine.

Kejnov boravak u Totenhemu obeležen je individualnim priznanjima, jedno od istaknutijih je drugo mesto na listi najboljih strelaca u istoriji Premijer lige. Da kojim slučajem nije rešio da umesto ličnih potraži timske uspehe, Kejn bi izvesno prestigao na večnoj listi najboljih golgetera Alana Širera sa 260 pogodaka. Transfer u tim minhenskog Bajerna ostavio ga je na 213 golova u najkvalitetnijem nacionalnom takmičenju na svetu.

Pored priznanja za igrača meseca, najboljeg strelca lige, najboljeg igrača tima, kao i pojedinačnih rekorda, s londonskim klubom nije osvojio nijedan trofej, a Orden Britanske imperije ostaće jedno od nasjajnijih Kejnovih odličja i potvrda malo cenjene i pomalo zaboravljene ljudskosti kod fudbalera.

Kejn je na leto 2023. godine bio rešen da ne služi korisnicima društvenih mreža za uveseljavanje, umesto toga je odabrao evropskog velikana – Bajern Minhen. Ipak, već u prvoj sezoni nije mogao da izbegne pošalice… Posle blistave decenije. minhenski Bajern je ostao bez titule u Bundesligi, a u Kupu Nemačke doživeo je poraz od Sarbrikena u drugoj rundi takmičenja. I to sa Kejnom u timu.

Jedino preostalo nadmetanje u kome se Bajern bori za titulu je Liga šampiona. Renomiranom klubu su samo titule na pameti. Ako ova Bajernova sezona bude poput 2012/213. kada su u svim nadmetanjima bili drugi, onda će Jan-Kristijan Drezen, generali direktor Bajern, poput Živkovića (tumači ga Nikola Đuričko) iz filma Montevideo, Bog te video reći: „Nekad smo imali jednog dunstera, sad ih imamo dvojicu, kao epidemija…“

(RTS)