Detalj na novom dresu Engleske koji je razbesneo javnost i premijera Sunaka

Čuveni proizvođač sportske opreme Najki predstavio je nedavno dizajn novih dresova u kojima će reprezentacija Engleske igrati na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, a sitan detalj na beloj garnituri izazvao je sveopšte nezadovoljstvo i rasplamsao raspravu u koju su se uključile javne ličnosti, bivši fudbaleri, političari…

Svima im smeta mali krst Svetog Đorđa na kragni dresa kojem su uz tradicionalnu crvenu, u kojoj se nalazi na državnoj zastavi, dodate još tri boje – svetloplava, teget i ljubičasta.

Tradicionalisti, kojih u Engleskoj nema malo, diranje u prepoznatljivi krst vide kao svetogrđe i nepoštovanje državnih simbola.

Sličan stav zastupa čak i britanski premijer Riši Sunak koji se i sam pridružio kritikama, rekavši da se sa državnom zastavom ne treba igrati.

Sunak je tokom obraćanja novinarima istakao da mu se više sviđa tradicionalna crvena boja jer je zastava „izvor ponosa i identiteta“.

„Kada je reč o našim zastavama, ne treba da se petljamo sa njima jer su one izvor ponosa, identiteta. Savršene su takve kakve jesu“, rekao je Sunak.

„Omaž šampionima sveta“

Pod pritiskom javnosti, morao je da se oglasi i Fudbalski savez Engleske (FA) koji je stao u odbranu novog dizajna krsta Svetog Đorđa na dresu.

Čelnici engleskog fudbala tvrde da nije prvi put da se koriste različite boje. Ističu da razumeju šta navijačima znači zastava, ali objašnjavaju da je nova oprema zamišljena kao omaž timu koji je osvojio Svetsko prvenstvo 1966. godine.

Iz kompanije Najki kažu da je na dresu „razigrana“ i „osvežena“ varijanta krsta Svetog Đorđa koja se pojavljuje na kragni da „ujedini i inspiriše“.

„Komplet za Evropsko prvenstvo osvežava istoriju modernim pristupom klasici i inspirisan je opremom za trening koju su nosili pobednici Svetskog prvenstva 1966“, objasnio je portparol čuvene američke kompanije.

Druga garnitura dresova engleskih fudbalera za Evro 2024. napravljena je u ljubičastoj boji, jednoj od spornih na krstu Svetog Đorđa.

Englezi će u Nemačkoj igrati u grupi C, gde će joj protivnici biti Srbija, Slovenija i Danska. Šampionat Evrope počinje 14. juna, a finale je na programu mesec dana kasnije.

(RTS)