Darko Pančev: Replika dresa iz Barija mi vraća najlepše uspomene

Crveno-beli su 29. maja 1991. godine, na stadionu Sveti Nikola u Bariju, u finalu tadašnjeg Kupa šampiona savladali Olimpik iz Marselja rezultatom 0:0 – 5:3 penalima.

“Kako sam obukao ovaj prelepi dres, vratile su mi se uspomene na trenutak kada smo 1991. pokorili Evropu, a i moram priznati da je veoma udoban, dok pored svetog grba, na broju „devet“ na leđima stoji i moj potpis, a ima i oznaku da sam osvojio zlatnu kopačku te čuvene godine”, izjavio je Darko Pančev.

Pančev je u penal seriji izveo odlučujući jedanaesterac, a u istoj sezoni je bio i najbolji strelac Evrope.

„Drago mi je što se na ovaj način čuva sećanje na našu generaciju. Veliki broj navijača nas je tada pratio, a u narednim godinama su ti ljudi verovatno prepričavali svojim potomcima kako je sve to izgledalo, dok sada mogu dodatno da se približe i našoj generaciji i Zvezdi kao klubu“, rekao je Pančev, preneo je zvanični sajt kluba.

Pančev je istakao da je uvek lepo nositi crveno-beli dres.

„Kada sam obukao dres, dobio sam veliku želju da istrčim na teren, ali godine čine svoje. Veoma mi je drago što sam ponovo u crveno-belom i uvek je lepo obući za mene sveti dres, koje god da je marke. Sigurno ću iznenaditi prijatelje, velike zvezdaše sa replikom dresa iz Barija, a verujem da će se oduševiti“, dodao je nekadašnji napadač Crvene zvezde.

Pančev je naveo da je mnogo teško ponoviti uspeh iz 1991. godine.

„Potrebno je mnogo novca, jer mladi i talentovani igrači odlaze u inostranstvo čim se ukaže prva prilika. Moja filozofija jeste da mlad igrač uvek ostane u Zvezdi par sezona, odigra minimum 150 utakmica, sazri i vrati klubu sve što mu je pružio, ali ne može se lako protiv evropske politike koja se promenila i zbog toga je teško da se naš uspeh ponovi, ali smo na dobrom putu da ga donekle približimo, što je zadovoljavajuće u ovakvim okolnostima“, istakao je Pančev.

On je otkrio i sa kojim je saigračima iz Zvezde u kontaktu.

„Svako od naše šampionske generacije živi na različitom mestu, okružen svojim prijateljima, ali poštovanje i iskren odnos između nas je ostao do današnjeg dana, tako da održavamo kontakt i veoma često se čujemo. Skoro sam se čuo sa Robijem i čestitao mu kada je postao selektor Crne Gore. Pored njega, čujem se i sa Piksijem, Dejom, Maretom, Dikom… Veoma mi je drago što je to tako“, zaključio je Pančev.

(RTS)