Dan kada je Mesi postao najbolji u istoriji

Sa četiri gola i pet asistencija, Mesi je bio lider kakvog je Argentina godinama želela i kakav joj je trebao.

Omaleni Argentinac je učestvovao u 9 od 12 golova svoje selekcije na takmičenju, te zasluženo poneo titulu najboljeg igrača prvenstva Južne Amerike (podelio trofej sa Nejmarom).

Naravno, nije Mesi sam osvojio turnir, niti bi to mogao da je još duplo bolji fudbaler (teško da može biti duplo bolji), već je to bio isključivo timski uspeh, pogotovo u finalu u kojem su u planu ispred Mesija bili i strelac jedinog gola Di Marija, asistent De Paul i sjajni golman Martinez.

Bilo kako bilo, Mesi je napokon osvojio bitan turnir sa Argentinom i tako ispunio i jedan od poslednjih, a možda i poslednji uslov u trci za zvanje najboljeg fudbalera u istoriji ovog sporta. 

Nije svaki parametar u ovoj trci i raspravi merljiv, pa često faktor lične preferencije i mišljenja igra ogromnu ulogu. 

Beskonačna debata: Ronaldo ili Mesi, Mesi ili Ronaldo?

Živimo u eri dva najbolja fudbalera koja su kročila ovom planetom i to je nešto na čemu moramo biti neizmerno zahvalni.

Uz dužno poštovanje prema beskonačnom broju legendi koji su igrali ovaj sport, u ovoj temi, tj debati, samo su dve stvari sigurne:

– Prva je ta da nema trećeg fudbalera koji ima rezime takav da se nađe u trci sa ova dva nestvarna bića fudbalske mitologije.

– Druga je da su obojica na nivou iznad svih ostalih, da ih verovatno niko neće dostići, ali da nisu savršeni, već imaju svoje mane, čak pregršt njih.

Statistika kaže sledeće (bez golova i asistencija sa upravo završene Kopa Amerike):

Kristijano Ronaldo je u svojoj karijeri odigrao 1073 zvanične utakmice, postigao 783 gola i upisao 225 asistencija. 

Lionel Mesi je sa druge strane nastupao u 929, postigao 748 golova i ostvario 315 asistencija. 

Kako možemo primetiti, Mesi u 144 utakmica manje, ima manji, ali približan broj golova, a znatno veći broj asistencija od Portugalca.

To znači da je Mesi tokom karijere postizao 0.82 golova po meču, a Ronaldo 0.73, tj. Mesi postiže gol na svaka 102 minuta, dok Ronaldo to čini za 112 minuta. 

Kada se u računicu ubace asistencije, Mesi kod gola svoje ekipe učestvuje na svakih 72 minuta, dok je kod Ronalda ta brojka 87 minuta. 

Ronaldo, koji je odigrao 144 meča više, vodi u ostvarenim het-trikovima sa 57:54. 

Izuzetno je zanimljiva statistika načina na koji su naši heroji postizali ove golove.

Ronaldo je dao 139 penala iz 166 pokušaja, dok Mesi ima slabiju konverziju šuteva sa bele tačke, pošto je dao 100 penala iz 129 pokušaja. 

Od golova koji nisu sa penala, Mesi je postigao 627 golova levom, a 92 gola desnom nogom.

Ronaldo je levom nogom loptu u gol ubacio 145 puta, a nominalno jačom desnom – 501.

Jedan od retkih parametara koji je daleko na strani Ronalda, jesu golovi glavom, gde Portugalac vodi sa 135:26.

Slobodni udarci su na strani Mesija – 58:56, golovi izvan šesnaesterca takođe 75:57, dok je Ronaldo bolji što je bliži golu rivala – 531:515.

Iako je Ronaldo potcenjen dodavač, asistencije su, kao što smo ustanovili, daleko na Mesijevoj strani.

Argentinac ih ima 80 više, a veliku razliku pravi i u ključnim i preciznim dodavanjima. Mesi ima oko 400 dodavanja više,  koja su direktno uticala na stvaranje šanse.

Takođe, kada pričamo o driblinzima (pogotovo u poslednje tri godine), Mesi je u prednosti.

Tu veliki faktor igraju i pozicije na terenu, pošto su obojica tokom svojih karijera menjali ulogu i pozicioniranje na terenu.

Statistika kaže da je od 2009. godine pa do danas, Mesi imao 2883 uspešnih driblinga, za razliku od 1612 Ronaldovih, što je ogromna razlika.

Lična priznanja

Individualne nagrade su jedni od ključnih argumenata u ovoj debati i navijači, analitičari i ljubitelji fudbala ih uzimaju za bitan faktor. Mi ćemo se pozabaviti najbitnijim.

Kao najveće priznanje navodi se Zlatna lopta, koju je Mesi osvajao šest puta, a Ronaldo pet.

Sam podatak da su ova dva fudbalera bili u poziciji da osvoje ovo prestižno izdanje više od 10 puta, govori o njihovim kvalitetima i tome koliko dugo su u samom vrhu.

Priznanje za najboljeg strelca na svetu, odnosno Zlatna kopačka, u Mesijevim rukama završila je šest puta, a u Ronaldovim četiri.  

Kada se priča o najboljem ili najlepšem golu, nagradi koja nosi ime Ferenc Puškaš, Ronaldo je taj koji je u svojoj karijeri osvojio to priznanje 2009. godine.

Porugalac je dva puta bio nominovan, a jednom pobednik, dok je Mesi imao sedam nominacija, ali mu je najbolji plasman drugo mesto.

Mesi za razliku od Ronalda ima priznanje za najboljeg igrača na Svetskom prvenstvu, bilo je to 2014. godine, ali se to smatra više utešnom nagradom.

Argentinac drži Ginisov rekord sa 91 postignutim golom u kalendarskoj godini 2012. Ronaldov najbolji uspeh u toj kategoriji je 69.

Portugalac je sa druge strane vlasnik rekorda za najviše golova, asistencija i golova iz slobodnih udaraca u istoriji Lige šampiona, dok su u ovom elitnom takmičenju Mesi i Ronaldo izjednačeni po broju het-trikova.

Timski uspeh 

Po broju klupskih i reprezentativnih titula, Mesi vodi sa 35:33.

Ronaldo je osvojio pet Liga šampiona, naspram Mesijevih četiri.

Što se tiče klupskih ligaških titula, Mesi je u prednosti sa 10 trofeja, dok je Ronaldo u toj kategoriji osvojio sedam. 

Kada pogledamo kup takmičenja, Mesi vodi sa 22:19, pri čemu se Argentincu u te trofeje ne ubrajaju Olimpijsko zlato 2008. godine i Svetsko prvenstva za igrače mlađe od 20 godina 2005. godine. 

Obojica imaju trofej za kontinentalnog šampiona. Ronaldo i Portugalija su osvojili Evropsko prvenstvo 2016. godine, dok je Mesi u noći između subote i nedelje osvojio Kopa Amerika.

Takođe, obojica su najbolji strelci u istoriji svojih reprezentacija (Ronaldo 109, Mesi 76). 

Ipak, ni jedan ni drugi nisu uspeli da odvedu svoje selekcije na sam svetski vrh, ali je Mesi sa Argentinom stigao do finala pomenute 2014. godine.

Mesi je sa Argentinom gubio četiri od pet finala na velikim takmičenjima, dok je Ronaldo dva puta u karijeri stizao do finala, gde ima polovičan učinak. 

Uspeo samo u Barsi i nije čak ni najbolji Ronaldo 

I kada nekoliko puta pročitate svu navedenu statistiku, ona opet neće igrati najveću ulogu i dati pravu sliku u biranju toga ko je po Vašem mišljenju najbolji fudbaler u istoriji ovog sporta.

Uvek će se tražiti novi parametri, novi argumenti, navoditi razlika u pozicijama koje igraju, u godinama života, razlika u klubovima za koje su igrali i način na koji su igrali.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар