Da li su dvometraši budućnost fudbala

"Kao da klinac igra fudbal sa svojim ocem", bio je jedan od prvih komentara na fotografiju Davida Ismona, 14- godišnjeg štopera Ajaksa na utakmici sa vršnjacima iz Sparte.

Ismon je već visok 188 centimetara, a nesumnjivo će još rasti, pa se postavlja veliko pitanje koliko će biti u stanju da igra profesionalni fudbal.

S druge strane, fudbalska škola Ajaksa vaći za najbolju na svetu, pa stručnjaci iz Amsterdama nisu tek tako, ili samo zbog visine, pružili šansu mladom Ismonu. Štoper je, gle čuda, postigao dva pogotka i jednom asistirao u duelu sa Spartom, ali nije dobio baš svaki vazdušni duel.

Slična situacija bila je i sa El Šadejom Bitšabuom, koji je pre dve godine zaprepastio fudbalski svet igrajući za selekciju PSŽ-a do 12 godina na turniru na Tenerifama.

Neki klubovi su čak uložili i žalbu, a cela situacija umnogome je podsetila na slučaj Romelua Lukakua, koji je u mlađim kategorijama bio znatno viši i jači od svojih vršnjaka, pa je njegova majka morala da na svaku utakmicu nosi njegovu krštenicu.

Iako u modernom fudbalu nizak rast, nisko težište i brzina čine glavne kvalitete fudbalera, nije isključeno da u narednim godinama, pa i decenijama, upravo visina bude glavna uzdanica pojedinih igrača, kako bi našli svoje mesto u fudbalskom haosu koji vlada.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike