Čeferin o Bobanu: Ne zaslužuje moj komentar, oni koji nas poznaju mogu sami da zaključe

Hrvat je odlazak iz Uefe objasnio neslaganjem sa poslednjim potezima koje je vukao Slovenac. Boban je potez Čeferina video samo kao želju jednog čoveka da se po svaku cenu održi na vlasti. zasmetalo mu je što je šef Uefe, kako misli, pokrenuo pitanje promene statuta koji bi mu omogućio novu kandidaturu za mesto predsednika.

Slovenac je dan kasnije, u izjavi za italijanske medije, odgovorio dojučerašnjem saradniku.

„Boban ne zaslužuje moj komentar. Oni koji poznaju njega i koji poznaju mene sami će doći do zaključka“, bilo je sve što je rekao o odnosu sa Bobanom, a zatim je sa pravne strane pojasnio situaciju sa promenom statuta o kojoj govori hrvatski funkcioner.

„Kongres, a ne individua, ima ovlašćenja da donosi promene. Uvereni smo da će nas naš proces kolektivnog i demokratskog donošenja odluka efikasno voditi ka budućnosti“.

Čeferin je upitan da li će se kandidovati i posle isteka aktuelnog mandata koji traje do 2027. godine.

„O tome ću pričati kad dođe vreme. Ovo nije pravno pitanje, već činjenica koja ne utiče na podobnost bilo kog člana Izvršnog odbora, uključujući i mene. Cilj nije da se produži ograničenje mandata, već da se ispravi nevažeća odredba koju nikad nije odobrilo 55. federacija Uefe tokom kongresa u Bratislavi 2018. Predložena promena jednostavno želi da zaštiti pravni princip da se retroaktivnost ne primenjuje“, zaključio je Čeferin.

(RTS)


Ostavite komentar