Bulingem: FA se priprema da ograniči priliv stranih fudbalera

Britanski mediji podsećaju da pojedini elitni klubovi iz Premijer lige, kao što su Arsenal, Čelsi i Liverpul, ove sezone u startnim postavama nisu imali engleske fudbalere.

U prethodna dva prelazna roka premijer ligaši su potpisali dva puta više stranih igrača nego u bilo kom drugom prelaznom roku.

Predsednik FA Mark Bulingem izjavio je da bi FA mogla da ograniči broj stranaca u klubovima Premijer lige kako bi engleskim fudbalerima bila garantovana mesta.

On je rekao da je samo 28 odsto igrača koji su izašli na teren u Premijer ligi prošlog vikenda bilo iz Engleske.

Bulingem je podsetio da je tokom sezone u Premijer ligi bilo oko 30 odsto domaćih fudbalera.

"Veoma je važno ograničiti priliv igrača. Od Bregzita broj Engleza mlađih od 21 godine koji dobijaju vreme za igru ​​otprilike se prepolovio. Ovaj trend nas zabrinjava", rekao je Bulingem.

On smatra da je jedno od rešenja ublažavanje viznog režima u zamenu za garancije minutaže za Britance.

"To bi omogućilo klubovima da rasterećenije kupuju, i da dovode talentovane igrače pre nego skupe dovoljan broj uslova za vize. Tada bi klubovi mogli da kupe igrača za tri, a ne da nakon njegove afirmacije kojom stekne uslove za rad, plaćaju preko 30 miliona funti. Nema baš puno igrača koji donose dodatnu vrednost Premijer ligi, a onda kreće aukcija i to samo podiže cene", istakao je prvi čovek FA.

On je podsetio da su Enco Fernandez i Mihaila Mudrika stigli u Premijer ligu uz basnoslovna obeštećenja.

"Da su uslovi za vize bili nižih kriterijuma, oni bi u Premijer ligu stigli godinu ranije za 20 puta manje iznose. Potrebna je kontrola, ne mogu se samo otvoriti brane", zaključio je Bulingem.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike