Aston Vila i Fjorentina izborili polufinale Lige konferencije

Aston Vila je akon ruleta penal serije savladala Lil i plasirala se u polufinale Lige Konferencija. Lil je vodio sa 2:0 do samog finiša susreta. Ipak, gosti su golom produžili tok, a nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca pasirali se u polufinale.

Domaćin je krenuo silovito i to mu se isplatilo u 15. minutu susreta. Loptu je na levoj strani primio Gudmundson i uputio sjajn centaršut. Na lotu je naleteo Jusuf Jazići i neodbranjivim udarcem savladao golmana i izjednačio u ukupnom skoru.

Gosti su pokušali da se oslobode pritiska, međutim Lil je nastavio u istom stilu. Ređale su se šanse pred golom Lila, a sjajni golman Martinez je uspevao da drži ekipu sa nekoliko fantastičnih odbrana.

Presing domaćina po čitavom terenu doveo je do toga da su igrači Aston Vile teško uspevali da pređu sredinu terena. Retki pokušaji uglavnom dugim loptama, ali je poslednja linija odbrane domaćina usoela da osujeti svaki pokušaj gostiju.

Domaćin kako da je ostao bez daha u finišu prvog poluvremena, nije stvorio niti jednu ozbiljniju priliku z agol. Gosti su pokušali da iskoriste pad u igri Lila, malo je nedostahalo da minutd pre kraja prvog dela igre pogode gol, ali je Luiz za malo bio neprecizan.

Lil je krenuo žestoko u nastvku, stvarao je šanse pred golom Martineza, koji je bio na visini zadatka i uspeo je da sačuva svoju mrežu.

S druge strane i Aston Vila je je imala nekoliko prilika, ali je odbrana domaćina bila na mestu. Igrači Lila su konstantno pretili.

U 56. minutu sjajna akcija gostiju po levoj strani Mati Kaš je bio na pravom mestu nakon centaršuta, ali lopta odlazi kraj desne statuve.

Igra se rasplamsala ređale su se prilike pred oba gola, ali golmani su uspevali da izađu kao pobednici. Od 60. minuta domaćin je sve više napadao, a Aston Vila se grčrvito branila.

U 67. minutu Lil je doša do potpunog preokreta, posle kornera sa desne strane odlično je na prvoj stativi skočio Andre i glavom polao loptu u mrežu – 2:0.

Sada Lil ide dalje.

Gosti su krenuli u napad sa više igrača, stvorili su nekoliko izglednih prilika, ali nije bilo prmene rezultata. Domaćin se svesno povukao i vrebao šansu iz polu kontri i konranapada.

U 87. minutu ogsrti stižu do gola, posle gužve u kaznenom prostoru lopta stiže do Keša koji je neodbranjivim udarcem šalje u mrežu. Rezultat je ponovo, u ukupnom skoru, nerešen.

U samom finišu golman gostiju Martinez je ponovo bio na visini zadatka, zaustavio je nekoliko stopostotnih šansi Lila, pa je meč otišao u produžetke.

Aston Vila je imala dve stopostotne šanse u 100. minutu susreta, ali je golman domaćina sjajnim ibtervecija uspeo da saćuva svoj gol. Luiz je stigao prvi do odbijene lopte, pucao je u levu stanu gola, ali je Čevelijer uspeo da zaustavi i njegov pokušaj. Neverovatno kako i posle ovog napada rezultat nije promenjen. To je bilo sve što smo videli u prvom produžetku.

U poslednjim momentima susreta Aston Vila je imala 100% šansu da stigne do polufinala, ali nije pogodoila, tačnije golman domaćina je bio na visini zadatka. Penali su odlučili pobednika.

Nakon prve serije Aston Vila je bila u prednosti, nakon sjajne odbrana golmana. U drugoj i trećoj seriji oba izvođaća su bila sigurna (2:3). U narednoj seriji golman domaćina je odbranio jedanaesterac. Izjednačenje domaćinu doneo je Kapela (3:3). 

Peta serija jedanaesteraca, Luiz otvara pogodkom za goste. Potom Martinez brani udarac domaćina i Aston Vila je u polufinalu.   

Posle 0:0 u prvom meču izmđu Fiorentine i Viktorije Plzenj, i revanš meč u italiki je završen bez golova. U drugom minutu produžetka Fiorentina je stigla do pogodtka, Strelac je posle lepe akcije bio Gonzales, stigao je do odbijene lopte u šesnaestercu u zakucao je u levu stranu gola gostiju.

U 108. minutu Fiorentina stiže i do drugog gola. Birđi je natrčao na pas Ikonea i zatresao mrežu sjajnim udarcem iz prve. Tako je domaćin ukupnim sezultatom 2:0 obezbedio plasman u polufinale.

(RTS)