FS Španije odložio duel Barselone i Reala za decembar

Fudbalski savez Španije odložio je danas derbi utakmicu Primere između Barselone i Real Madrida, kako bi se izbeglo poklapanje sa mitingom pristalica za nezavisnost Katalonije.

Čuveni klasiko trebalo je da se odigra 26. oktobra u Barseloni, a oba kluba pristala su da meč bude pomeren na 18. decembar.

Španska liga je prvobitno nameravala da se utakmica odigra u Madridu, a da se meč u drugom delu prvenstva odigra u Barseloni, ali je takmičarska komisija odbila predlog, pošto je protiv pravila.

Grupe koje se zalažu za nezavisnost Katalonije pozvale su svoje pristalice na miting 26. oktobra u Barseloni.

Čelnici Fudbalskog saveza su posle konsultacija za vladinim zvaničnicima saopštili da nije bezbedno igrati utakmicu na dan održavanja mitinga.

Španska liga vodi prve dve fudbalske lige, a Savez kontroliše pravila i utakmice profesionalaca i amatera.

Nasilni protesti počeli su u ponedeljak u Barseloni nakon što je Vrhovni sud odredio zatvorske kazne za devet katalonskih političkih lidera.

Više od 200 ljudi je uhapšeno, a demonstranti se tuku sa malobrojnijom policijom, bacaju na njih dimne bombe, kamenje i kiselinu.

Fudbalski klub Barselona saopštio je da želi da se utakmica odigra 26. oktobra i da „ima puno poverenje u građanski i miran protest svojih navijača“.

Taj klub zalaže se za nezavisnost Katalonije, a katalonske zastave redovne su na stadionu Kamp Nou.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike