Venecija otvara vrata turistima uz kartu od pet evra

Nakon višegodišnje polemike, grad je odlučio da uvede ulaznicu zaposetu Veneciji, kako bi se usporio priliv turista u određenim periodima godine. To će, kako veruju gradske vlasti, pomoći da stanovnici imaju mirniji i kvalitetniji život.

„Nakon što smo se konsultovali sa građanima te održali sastanke sa raznim kategorijama onih koji rade i žive u Veneciji, gradsko veće se sprema da odobri doprinos za pristup gradu uz obaveznu rezervaciju ulaska. Danas je gradsko veće odobrilo konačan amandman kojim se predviđa plaćanje dnevne ulaznice u grad i sa tim bi trebalo da se započne već 2024.

To će dakle biti prilika za testiranje ovog sistema ne bi li videli kako zaista funkcioniše u praksi i ne bi li ga poboljšali te proširili na duže periode i eventualno na celu godinu. Naš cilj je da objasnimo ljudima da postoje određeni dani u kojima zaista nije preporučljivo posetiti Veneciju koja ostaje otvorena za sve no potrebno je omogućiti bolji kvalitet života stanovnicima a turistima posetu koja može da im pruži veće emocije“, rekao je Simone Venturini, savetnik za turizam Venecije.

U praksi to znači da će od plaćanja ulaznice biti izuzeti svi koji žive i rade u Veneciji, a kartu ce morati da plate osobe starije od 14 godina koje žele da posete grad na samo jedan dan. Osobe koje borave u smeštajnim objektima na teritoriji opštine Venecija, oni koji žive u regionu Veneto, studiraju, osobe koje su tu na lečenju ili učestvuju

u sportskim dešavanjima, kao i supružnici i rođaci ljudi koji žive u Veneciji, kartu neće plaćati. Neki od njih, kao stanovnici regiona, ipak ce morati da rezervišu ulaznicu na određenom portalu koji je u pripremi.

Cilj blagog ograničenja posete Veneciji, jeste obeshrabrivanje dnevnog turizma, naročito u vreme takozvanih prazničnih mostova i letnjih i prolećnih vikenda. Testiranje će biti započeto u proleće iduće godine u trajanju od 30 dana.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike