U Guči kreću predsaborski dani – već se oseća miris domaće hrane i odjekuju zvuci trube

Nameštaju se tezge, šatre, raspaljuju se roštilji, lože vatre za kuvanje poznatih kulinarskih specijaliteta. Ugostitelji su spremni.

„Našim gostima smo pripremili jedinstveno iskustvo koje podrazumeva koncerte trubačkih orkestara koji su najbolji u Srbiji, ali i nezaboravno iskustvo za sva čula koja podrazumeva najbolju tradicionalnu domaću hranu“, najavljuje ugostiteljka Sara Broćić.

„Od petka je uglavnom. Oni koji zaista vole trubu oni dolaze u petak. To su gosti iz Bugarske, iz Slovenije, Crnogorci, Bosanci, svi naši dobrodošli gosti“, kaže Jelena Udovičić.

Do ponedeljka će skoro svaka kuća sigurno imati goste, rođake ili turiste, a oko hiljadu i po postelja, koliko je i bilo u ponudi, unapred je rezervisano.

„Ove godine po nekim našim statistikama imamo najviše Španaca, što se tiče turista. Privatni kapaciteti što se tiče centralnog dela Guče su u potpunosti popunjeni. Hotel je popunjen već neki duži vremenski period“, ističe Aleksandra Mitrović, direktorka Turističke organizacije Dragačeva.

Takmičenja tek predstoje. Od mladih do seniorskih orkestara, do nedelje nestrpljivo će čekati proglašenje najboljih na 62. Saboru.

„Dakle, od prvog dana do skoro poslednjeg. U petak nam je takmičenje, nadamo se da ćemo osvojiti neku nagradu“, kaže Ognjn Vasiljević, vođa trubačkog orkestra iz Požege.

Dodaje da čim je završen prošlogodišnji Sabor, njegov orkestar je odabrao pesmu i kolo za ovu godinu i pripremali su se skoro cele godine.

Prvi gosti pristižu u Guču. Varošicom u srcu Dragačeva već se osećaju mirisi domaće hrane i odjekuju zvuci trube.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike